Basın Ahlak İlkelerine uymaya söz vermiştir. Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur.
AŞIK VEYSEL
Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun Evladı Olan Ahmet Şatıroğlu Babasının 43. Ölüm Yıl Dönümünde Göz Yaşlarıyla Babasını Anlattı.
Veysel Şatıoğlu'nun 6 çocuğundan biri olan 82 yaşındaki Ahmet Şatıroğlu Sivas'ın Şarkışla ilçesindeki evinde, 21 Mart 1973'te hayatını kaybeden babasıyla ilgili anılarını aktardı. Babasını çok sevdiğini ve anılarını unutamadığını aktaran Şatıroğlu, 1960 yılından sonra babasıyla beraber turnelere gittiğini belirtti. Aşık Veysel'in beste yapmadan önce başka sanatçıların türkülerini okuduğunu kaydeden Şatıroğlu, "Köyde bir köprü vardı, o köprünün altında saz çalmayı öğrendi. Türkü söylemeye başladığında ilk 'Mecnun'um Leylamı Gördüm' türküsünü okudu. Beste yaptıktan sonra hep kendi türkülerini okudu." dedi.
Aşık Veysel Şatıroğlu (1894 - 1973) Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 Yılında Sivas'ın Şarkışla İlçesine Bağlı Sivrialan Köyünde Dünyaya Geldi. Annesi Gülizar, Babası "Karaca" Lakaplı Ahmet Adında Bir Çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de yedi yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Kendi anlatımına göre. Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeğe gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe .yakalanmıştım... Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bugündür dünya başıma zindan. Babasının, Âşık Veysel'e oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1933 yılında tanıştığı Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı. Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı.
1970'li yıllarda Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Âşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. Şarkışla'da her yıl adına şenlikler yapılır. Eserlerinde Türkçe'si yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Yaşama sevinciyle hüzün, iyimserlikle umutsuzluk şiirlerinde iç içeydi. Doğa, toplumsal olaylar, din ve siyasete ince eleştiriler yönelttiği şiirleri de vardır. Şiirleri, Deyişler (1944), Sazımdan Sesler (1950), Dostlar Beni Hatırlasın (1970) isimli kitaplarında toplandı.1973 yılında akciğer kanseri sonucunda vefat etti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı.
2014 yılının Kasım ayında Devlet Opera ve Balesi Âşık Veysel'in ölümünün 41. yılı anısına onun türkülerinden yola çıkılarak hazırlanan, tek perdelik dans tiyatrosu "Dostlar Beni Hatırlasın" sahneye konulmuştur. 17 Kasım 2014 yapılacak prömiyere onur konuğu olarak Âşık Veysel'in kızı ve torunlarının katılacağı açıklanmıştır. Gösterinin rejisörlüğünü İhsan Bengier yaparken, Almula Ersoy, Ayşegül Aydemir, Deniz Alp, Sevim Başol ve Müge Gündüz gibi isimler rol almıştır.
AŞIK VEYSEL'İN ESERLERİ -Anlatamam derdimi AŞIK VEYSEL'DEN Uzun İnce Bir Yoldayım
Uzun ince bir yoldayım
Dünyaya geldiğim anda
Uykuda dahi yürüyorum
Kırkdokuz yıl bu yollarda
Şaşar Veysel işbu hale
DOSTLAR BENİ HATIRLASIN Dostlar Beni Hatırlasın Ben giderim adım kalır
Can bedenden ayrılacak
Açar solar türlü çiçek
Gün ikindi akşam olur Aşık Veysel Şatıroğlu
Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mart.2016 - okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com, https://twitter.com/okkesb – E.mail: okkesb@telmar.net,https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,-okkesb@gmail.com, Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Mart.2016 - okkesb61@gmail.com, |
Trabzonlular Birleşiniz. Trabzonlu İşadamları, İşkadınları, Çalışanlar, Genç Kızlar-Erkekler, Okuyan çocuklar Birlik ve Bütünlüğü Sağlamak Sizin Ellerinizde..!
Yazının devamı »Copyright 2022 - MEDYA GÜNEBAKIŞ
Designed by TELMAR
BACK TO TOP