ERDAL İNÖNÜ’YÜ ANIYORUZ

6. Kasım. 2010, Cumartesi, 14 – 17
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ – BEŞİKTAŞ

AÇIŞ KONUŞMASI:
KEMAL KILIÇDAROĞLU -CHP GENEL BAŞKANI-
PANEL
DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİ VE
—YENİ ANAYASA
—KÜRT SORUNU
—ULUSLARARASI İLİŞKİLER
KONUŞMACILAR:
RIZA TÜRMEN
BETÜL ÇELİK
KEMAL KİRİŞÇİ

YÖNETEN: BURHAN ŞENATALAR
DÜZENLEYENLER:
10 ARALIK HAREKETİ – TÜSES – SODEV –
FRİEDRİCH EBERT VAKFI

ERDAL İNÖNÜ
Doğum: 6 Haziran 1926
Doğum Yeri: Ankara, Türkiye.
Ölüm: 31 Ekim 2007 (81 yaşında) Houston. Teksas. Amerika.
Milliyeti: Türk.
Kariyer Alanı: Fizik
Çalıştığı Kuruluşlar: Sabancı Üniversitesi, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Konseyi. TÜBİTAK.
Prof. Erdal İnönü (d. 6 Haziran 1926 Ankara–ö. 31 Ekim 2007 Houston), Türk Bilim adamı ve siyasetçi.

İsmet ve Mevhibe İnönü’nün oğlu olan Erdal İnönü, 1926 yılında Ankara’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da yaptı. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Amerika’ya giden İnönü, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) yüksek lisans ve doktora yaptı. Yurda dönüşünde Ankara Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak işe başlayan İnönü, 1964–1974 yılları arasında ODTÜ’de profesör unvanıyla görev yaptı.
Bu üniversitede rektörlük de yaptıktan sonra 1974′te Boğaziçi Üniversitesi’ne geçti. 1983′te SODEP’ in kurucu genel başkanı olarak siyasete atılıncaya dek bu üniversitede görev yaptı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Bölüm Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Üniversite rektörlüğü gibi görevlerde bulundu.
Erdal İnönü, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) kuruluşuna katkıda bulundu ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsü’nde kurucu müdürlük görevini yürüttü. 2004 yılında Wigner Madalyası’nı aldı. İnönü ayrıca Türkiye Cumhuriyeti ve Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki bilimsel çalışmaları ile bilinir. Sosyalist enternasyonal üyesiydi ve tartışmalara organizasyon başkan yardımcısı olarak katılıyordu.
Erdal İnönü’nün Kişisel özellikleri
Esprili, alçakgönüllü kişiliği ile bilinir, günlük yaşantısında halkın arasına karışmaktan çekinmezdi. Omuzlara alınmaktan gösterişten hoşlanmaz, birileri onu omuzlara almak istediğinde boylu boyunca sırt üstü yere uzanarak buna engel olurdu. Sigaradan hiç hoşlanmazdı. Zaman zaman TBMM’ye yürüyerek ve korumasız gelirdi.

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/
TDFAJANS – Toplum Dinamikleri Fikir Ajansı
Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;
Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.