YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER TOPLANDI
“Sabahattin Eyüboğlu, Köy Enstitüleri Ve Nerede Olduğumuza Bir Bakış”
Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Sabahattin Eyüboğlu, Köy Enstitüleri ve nerede olduğumuza bir bakış” konulu, Sahabettin Eyüboğlu'nun ölüm yıldönümünde anma toplantısı 13 OCAK 2011 Perşembe günü Kadıköy Yapı Kredi Emekliler Derneği’nde gerçekleştirildi.
Tüm katılımcılara ve bu geceyi düşünen organize eden, katkıda bulunan herkese şükranlarımı sunuyor teşekkür ediyoruz.
Konuşmacılar;
Sayın Mehmet Başaran;
Öğretmen, Yazar, Şair-Sabahattin Eyüboğlu’nun hayati, kişiliği, birikimleri, çevirilere katkısı ilk 500 çevirinin Azra Erhat-Vedat Günyol'la başlayan ortak çalışmadan, Monteigne'den "denemeler”i çevirerek düşünce gelişimimize katkısını, "Mavi ve Siyah" tan tüm yazılarına kısa bir bilgi akışında bulundu.
İlk, mavi yolculuk yolcularının amaçlarını, Boğazköy'deki Hitit kazılarına kadar yolculuk yapmamızı sağladı. Vefat etmeden öncesinde yine çeviriler yaptığını ama yazmaya küskünlüğünü, nedenini anlattı. Hasanoglan Koy Enstitüsünün mimari açıdan oluşmasındaki düşünsel katkısını ve Koy Enstitülerine katkısıyla İsmail Hakkı Tonguc'la birlikte çabalarını anımsattı.
Sayın Cengiz Beştaş;
Mimar, sair, yazar-Sabahattin Eyüboğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu ile anılarından, üniversite yıllarında Teknik üniversitede ders veren Sabahattin Eyüboğlu’nun Güzel Sanatlar Öğrencisi olup derslerine neden mimarlığına düşün yaşamına nasıl katkısı olduğunu anlattı.
Mustafa Necati’nin Milli Eğitim Bakanlığı döneminde yurtdışına öğrenci olarak gidisinden, kardeşlerini yanına alması ülkeye dönüsündeki katkılarını ve kardeşi Mimar Mualla Eyüboğlu’nun Hasanoğlan Yüksek Koy Enstitüsüne katkılarını anlattı.
Sayın Erol Uras;
Tenor sesiyle müziğiyle katkıda bulundu.
Sayın Refet Özkan;
Öğretmen-yazar; Gönen Köy Enstitüsü'nden anılarından Sabahattin Eyüboğlu ve çıkardıkları dergi ve çevirilerden nasıl etkilendiğini birikimlerinden söz etti.
Sayın Tahsin Çayır;
Öğretmen-Aile dostu; Sabahattin Eyüboğlu’nu ve Eyüboğlu ailesinin dostluğunu paylaşımlarını anılarını anlatarak bizlerle paylaştı.
Sayın Pakize Türkoğlu;
Öğretmen-yazar; Anılarını öğretmeni Sabahattin Eyüboğlu’nun yaşamına katkıları örneklerle aktardı.
Sayın Mustafa Eyüboğlu;
Öğretmen Ağabeyleri Sabahattin Eyüboğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’yla Ablası Mualla Eyüboğlu ve Köy Enstitüleri, sanat, çeviri ile ilgili –anılarıyla besleyerek- yasama bakışlarından küçük bir aktarım da sundu.
Sayın Karabey Aydoğan;
Öğretmen araştırmacı sazıyla sesiyle anma gecemize katkıda bulundu.
Katılımcılar;
Bir birikim, bir şölen ve dostluğu ortak paylaşmaya sundukları kendi hazırlayıp getirdikleri yemeklerle paylaştılar.
Sayın Cengiz Bektas'tan gelen "13 Ocak 2012 de yine bir Sabahattin Eyüboğlu’nu anma toplatışında birlikte olma" istemini kararlaştırdılar...
http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/
TDFAJANS – Toplum Dinamikleri Fikir Ajansı
Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;
Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.
Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;
Ancak başkalarının fikirlerini tekrarlayan papağan olunur.