Basın Ahlak İlkelerine uymaya söz vermiştir. Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur.
BURSA, TRABZON TANITIM GÜNLERİ GERÇEKLEŞTİ
Bursa’da Merinos Kütür Merkezinde Gerçekleştirilen Trabzon'un Kurtuluşunun 98.Yıldönümü Kutlamaları Ve Trabzon Tanıtım Günleri Etkinliği Büyük İlgi Gördü.
KARADENİZ FIRTINASI BU KEZ BURSA’DA ESTİTrabzon Dernekleri Federasyonu Bu Yıl Düzenleyeceği Etkinliklerle Trabzon’u Anadolu’ya Taşımaya Devam Ediyor. Trabzon'un kurtuluşunun 98.Yıldönümü kutlamaları ve Trabzon Tanıtım Günleri etkinlikleri bu yıl İstanbul dışında da gerçekleşiyor. Antalya’dan sonra sırada Bursa, İzmir, Samsun, Adana ve Kahramanmaraş illeri var.
ANTALYA'DAN SONRA BURSA GERÇEKLEŞTİRİLDİ Bursa’da gerçekleşecek etkinliklerle ilgi bilgi veren Başkan Demir “18-21 Şubat 2016 tarihleri arasında ise Bursa’da Merinos Kütür Merkezinde yapacağımız etkinliğe Artvin-Rize-Trabzon-Giresun-Ordu bütün Karadenizli hemşerilerimizi bekliyoruz. Karadeniz fırtınası bu kez Bursa’da esecek.Hemşeri dayanışması ve paylaşımını en güzel şekilde yerine getireceğiz” şeklinde konuştu. TDF 2016 yılı içinde Bursa dışında İzmir-Adana-Samsun ve Kahramanmaraş İllerinde de Trabzon Günleri etkinliği düzenleyecek. 17 - 25 Aralık 2015 tarihlerinde Antalya’da faaliyet gösteren Antalya Trabzonlular Derneği ile birlikte gerçekleşen Trabzon günleri büyük ilgi görmüştü.
EĞLENCE SAHNE, SANATÇI, HORON, KEMENÇE İPTAL 18-21 Şubat 2016 tarihleri arasında ise Bursa’da Merinos Kütür Merkezinde gerçekleştirilen Trabzon'un kurtuluşunun 98.Yıldönümü kutlamaları ve Trabzon Tanıtım Günleri etkinliği de büyük ilgi gördü. Son günlerde yoğun terör olaylarında verilen kayıplarımız ve şehitlerimizin anısına etkinliklerin eğlence bölümü; sahne, sanatçı, horon, kemençe iptal edilmesine rağmen Bursalılar etkinliğe büyük bir coşku ile geldiler.
Bursa’da gerçekleşen etkinliklerle ilgi bilgi veren Başkan Demir “18-21 Şubat 2016 tarihleri arasında ise Bursa’da Merinos Kütür Merkezinde yapacağımız etkinliğe Artvin-Rize-Trabzon-Giresun-Ordu bütün Karadenizli hemşerilerimizi bekledik ve geldiler kendilerine teşekkür ediyoruz. Hemşeri dayanışması ve paylaşımını en güzel şekilde yerine getirdiler.” şeklinde konuştu TDF 2016 yılı içinde Bursa dışında İzmir-Adana-Samsun ve Kahramanmaraş İllerinde de Trabzon Günleri etkinliği düzenleyecek.
TRABZON GÜNLERİ YURT DIŞINA TAŞINIYOR TDF Genel Başkan Vekili Hüseyin Ayaz; 2005 yılından bu yana hizmet veren Trabzon Dernekler Federasyonun yaptığı çeşitli organizasyonlar ve etkinliklerle Trabzon’un tanıtımı-dayanışması ve kaynaşması noktasında çok ciddi gayretlerinin olduğunu altını çizerek “Genel Başkanımız Mustafa Demir başta olmak üzere yöneticilerimize, kadın kolları ve gençlik kollarında büyük bir özveri ile çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Trabzon ve Karadeniz insanın her alanda güç birliği oluşturması noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yıl ilk kez Antalya ve Bursa’da da Trabzon Tanıtım Günleri düzenlenecek.” dedi. Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Şubat.2016 – okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com, https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net, https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com, Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Şubat.2016 – okkesb61@gmail.com, TRABZON'UN İŞGALİ VE KURTULUŞU BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞLARI SIRASINDA TRABZON Birinci Dünya Savaşının en ağır darbesini gören illerden biri de Trabzon'dur.
Ruslar Osmanlı İmparatorluğu'na savaş ilan edip, 1 Kasım 1914'den itibaren doğu hududunu aşarak Türk topraklarında ilerlemeye başladı. Doğu Karadeniz kıyılarını alıp, Anadolu'yu ele geçirmeyi hedefleyen Rus orduları karşısında, Türkiye 3 Kasım'da Almanya yanında savaşa katıldı ve 14 Kasım'da Cihad-ı Mukaddes ilan etti. Rus savaş gemilerinin Karadeniz limanların bombardıman etmesi ile de Trabzon ateş çemberi içine düşmüş oldu. Nitekim 17 Kasım 1914'te yirmi üç parçalık bir Rus donanması Trabzon'u bombardıman ederek büyük tahribata ve can kaybına sebep oldu.
Bombardımanlar birbirini kovaladı. Trabzon 8 Şubat ve 11 Şubat 1915'te Rus bombardımanı ile büyük ölçüde tahrip oldu, 1000'den fazla insan öldü. Ruslar 23 Ocak 1916'dan itibaren kıyı saldırılarını yoğunlaştırdılar. 17 savaş gemisinin desteklediği bu saldırılar sonunda birliklerimiz geri çekilmek zorunda kaldı. Bu sırada savaş gemimiz Yavuz Trabzon'a geldi. 32 ağır makineli tüfek, bir batarya, dağ topu ve bazı askeri levazımat ile Kafkasya cephesinde kullanılmak üzere iki uçak getirdi. İstanbul'dan istediği yardımı alamayan 3. Ordu Komutanı Kamil Paşa, birliklerini Ilıca'ya doğru geri çekince 16 Şubat 1916'da Ruslar Erzurum'u işgal etti.
TRABZON"UN İŞGALİ : Rus kuvvetleri, donanmanın desteğini de alarak 24 Şubat 1916'da Rize'yi işgal ettiler. Of sınırına dayanan Ruslar karşı Baltacı Deresi'nde yöre halkından oluşan kuvvetlerle askeri birliklerimiz kahramanlıklarla dolu savunma yaptılar. Rus ordusunu 22 gün 22 saat direnen Trabzon halkı, düşmanın denizden ve karadan saldırılarının yoğunlaşması ve bu arada hiçbir yerden destek gelmemesi sonucu geri çekilince, 15 Mart 1916'da Of İlçesi düşman eline geçti.
Daha sonra Sürmene işgal edildi ve düşman Trabzon kapılarına dayandı. 18 Nisan 1916'da Trabzon Rumlarından bir heyet, Türklerin 15-16 Nisan'da şehri boşalttığını işgal kuvvetleri komutanı General Lyhkov'a bildirerek kendisini şehre davet etti. Azınlıkların seviyesiz çılgınlıkları ve karşılama törenleriyle Erzurum Caddesinden Belediye Meydanına giren işgal kuvvetleri şehri teslim aldı.
Trabzon'un acı dolu esaret ve muhacirlik günleri başladı. Göç edemeyerek şehirde ve köylerde kalan Müslüman halka büyük işkenceler yapıldı. Özellikle yerli Rumlar ve Ermeniler adeta katliama ve yağmalamaya giriştiler. Değerli eşyalar, kültür ve sanat eserleri sandık sandık Rusya'ya götürüldü. Girilmedik ve yağmalamadık yer bırakılmadı. Düşmanla Kahramanca savaşarak hain Rum ve Ermeni çetelerini Trabzonlu yiğitler temizledi.
TRABZON'UN KURTULUŞU: 1917'de Rusya'da Bolşevik ihtilali olunca, Rus ordusunda büyük bir panik başladı. Geri çekilmek zorunda kalan Ruslarla, 18 Aralık 1917'de Erzincan Antlaşması yapıldı. Bu antlaşmaya Ermeniler uymayıp, Türkler aleyhinde katliamlara girişince, Ordu Komutanı Vehip Paşa'ya ileri harekat emri verildi. 11 Şubat 1918'de genel hareket emrini alan ordumuz, bir koldan Kafkasya üzerine ilerlerken, diğer koldan Trabzonlu Albay Hamdi Bey (Pirselimoğlu) komutasındaki 37. Tümen; Giresun'dan 123. alay ile takviye edilerek Trabzon üzerine yola çıktı. Bölgedeki çeteleri de temizleyerek ilerleyen birliklerimiz 14 Şubat 1918'de Vakfıkebir'i, 18 Şubat 1918'de Akçaabat'ı geri aldı. Birkaç gün içinde çevreyi düşmanlardan temizleyen birliklerimiz 24 Şubat 1918 tarihinde Trabzon'a girdi. Trabzon'un ve Trabzon'lunun 2 yıla yaklaşan esaret ve muhacirlik çilesi sona erdi.
Osmanlı Devleti, Brest-Litovsk Anlaşması ile doğudaki topraklarını istiladan kurtardı. Ancak Trabzon, kurtuluşun sevincini tadamadı. Zira hicretten dönen halkı harabeye dönen Trabzon'da yoksulluk ve sefalet bekliyordu. Buna rağmen yüzyıllarca önce Türkler tarafından camiye çevrilmiş olan eski kiliseler de namaz kılınması yasaklandı ve binalar Rumlara verildi. Türk matbaalarından yararlanarak "Trapezuntsıy Veyenny Lisok (Trabzon Askerî Gazetesi)" adında Rusça bir gazete çıkarıldı. Bu gazete 1916-1917 yılları arasında Rusça dört ay boyunca yayımlandı. Bu dönemin en kötü olayı, Rusların vilayet arşivini imha etmeleri olmuştur. Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Şubat.2016 – okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com, https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net, https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com, Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Şubat.2016 – okkesb61@gmail.com, |
Trabzonlular Birleşiniz. Trabzonlu İşadamları, İşkadınları, Çalışanlar, Genç Kızlar-Erkekler, Okuyan çocuklar Birlik ve Bütünlüğü Sağlamak Sizin Ellerinizde..!
Yazının devamı »Copyright 2022 - MEDYA GÜNEBAKIŞ
Designed by TELMAR
BACK TO TOP