Basın Ahlak İlkelerine uymaya söz vermiştir. Sitede yayınlanan yazılar ve yorumlardan yazarları sorumludur.
"BİZİM KRİNO" BELGESELİ GÖSTERİLDİTrabzon'un Spor, Sağlık Ve Sosyal Hayatında Derin İzler Bırakan Dr. Krino Kafato'nun Hayatını Anlatan Belgeselin İlk Gösterimi Yapıldı.
TRABZON & TRABZONSPOR SEVDALISI, BİZİM KRİNO ‘Bizim Krino’ belgeseli 1850’li yıllarda yolu Kırım’dan geçmiş bir İtalyan generalin dördüncü kuşak torunu Krino Kafato’nun 1924’te Trabzon’un İskenderpaşa mahallesinde başlayan ve geçtiğimiz mayıs ayında Kanada’nın Toronto şehrinde sona eren hayatını anlatıyor. Trabzon'un spor, sağlık ve sosyal hayatında derin izler bırakan Dr. Krino Kafato'nun hayatını anlatan "Bizim Krino" belgeselinin ilk gösterimi gerçekleştirildi.
TTSO -Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının da destekçileri arasında yer aldığı "Bizim Krino" belgeselinin Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'ndeki ilk gösterimine, belgeselin yönetmeni Muhammet Çakıral, yapımcısı Murat Başman, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Kanada'dan Trabzon'a gelen Dr. Krino Kafato'nun kızı Carolina, oğlu Bob ve torunu Samantha ile davetliler katıldı.
TTSO Başkanı Hacısalihoğlu, gösterim öncesi yaptığı konuşmada, belgeselin önemine dikkati çekerek, "Tarihten birisini konu alırken, o kişinin şehre bir şeyler vermiş olması gerekiyor. Dr. Krino'nun Trabzon'a çok şey verdiğini biliyoruz. Bu yüzden bu kadar insan onu anmak için burada. Onu yaşatmak konusunda bizlere düşen görev neyse yapmaya devam edeceğiz. Belgeselin yapımında emeği geçen herkesi kutluyorum." diye konuştu. Konuşmaların ardından belgeselin gösterimi yapıldı. Yönetmen Muhammet Çakıral ile yapımcı Murat Başman tarafından, gösterimin ardından Carolina, Bob ve Samantha'ya günün anısına plaket takdim edildi.
İstanbul’da yaşayan Trabzonlu yapımcı avukat Murat Başman ile Çaykaralı yönetmen Muhammet Çakıral’ın hazırladığı ‘Bizim Krino’ belgesel filmi bugün Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde saat 18.00’da gösterime girdi. Yaşadığı Kanada’da Mayıs ayında 87 yaşında hayata veda eden efsane Krino Kafato’yu anlatan belgesel 11 Kasım’da da İstanbul’da Şişli’de gösterime girecek. Gösterime onur konuğu olarak Kafato’nun eşi ve çocukları da katılacak.
- DR. KRİNO KAFATO İtalyan Kökenli Bir Generalin Torunu Olarak 1924 Yılında Trabzon'da Dünyaya Gelen Krino Kafato, Trabzon İdmanocağı ve İstanbul Süleymaniyespor'da kaleci olarak futbol oynadı. İstanbul'da tıp eğitimini tamamladıktan sonra döndüğü Trabzon'da doktorluk yaptı. Atletizm ve tenisle de ilgilenen, Trabzon'da aynı zamanda çeşitli spor branşlarında idarecilik yapan Dr. Krino Kafato, 1956 yılında Kanada'nın Toronto şehrine göç ederek doktorluk mesleğini sürdürdü. Sık sık Trabzon'a gelen ve dostlarıyla hasret gideren Dr. Krino Kafato, 9 Mayıs 2017'de yaşama veda etti. 09 Kasım 2017
@ #Medya Günebakış Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2017 – okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com,
Bizim Krino Kafato
BİZİM KRİNO KAFATO'NUNİZİNDE TRABZON'UN 100.YILI9 KASIM'DA HAMAMIZADE KÜLTÜR MERKEZİNDE‘Bizim Krino’ belgeseli 1850’li yıllarda yolu Kırım’dan geçmiş bir İtalyan generalin dördüncü kuşak torunu Krino Kafato’nun 1924’te Trabzon’un İskenderpaşa mahallesinde başlayan ve geçtiğimiz mayıs ayında Kanada’nın Toronto şehrinde sona eren hayatını anlatıyor.Bir yandan da bir şehrin göç, ayrılık, hüzün ve sevinçlerin iç içe geçtiği dramatik geçmişinden ipuçları sunuyor. Yapımcı Murat Başman ve Yönetmen Muhammet Çakıral’ın birlikte hazırladıkları “Bizim Krino”, 1850’lerin ortasındaki Kırım Savaşı’na katıldıktan sonra Türkiye’de yerleşen bir İtalyan generalin torunu Dr. Krino Kafato üzerinden Trabzon’un son 100 yılını anlatıyor. Belgesel, 1924 Trabzon doğumlu Krino Kafato’nun biyografisinden yola çıkarak bir zamanların Trabzon’unu anlamak isteyenlere birbirinden ilginç tarihi detaylar sunuyor. Yapımcı Murat Başman, “Bizim Krino” için “100 yıl öncesinin Trabzon’unu, Trabzon mozaiğinde yer alan renkleri ve o renklerin sahiplerinin aidiyet duygusunu anlatmak istedik.
Bu Belgeseli Çekmek İsteyişimin En Önemli Nedeni, Krino Kafato’nun doğup büyüdüğü topraklar olan Trabzon’dan hiç kopmamasıydı.” diyor ve ekliyor: “Öyle ki tıp eğitimini tamamladıktan sonra Trabzon’a dönüp hemşerilerine uzun yıllar hizmet veren “Bizim Krino”, Muayeneye Gelen Yoksul Hastalardan Hiçbir Zaman Para İstemezdi.
Nitekim Dostları Onun Ardından Bu Yönünü De Hatırlar. Necdet Ergüney, eczacı: “Dr Krino Kafato.. Aziz Hemşerimiz.. Aynı mahallede yaşamış olmaktan büyük gurur duyduğum, perşembe günleri herhangi bir belge istemeksizin (fakirlik ilmü haberi vesaire) fakir hastalarını ücretsiz muayene edip, ilaçlarını da tedarik eden, bir tarihlerde tertip edilen Türkiye karmasında kaleye yerleştirilecek kadar iyi bir kaleci olan, Rahmetli Dr Fatma Yaşar halamla hem liseden, hem Tıp Fakültesinden sınıf arkadaşı… (Her İkisi De Hem Lisenin, Hem Tıp Fakültesini Göz Bebekleri). Amcası Mimiko’nun çocukları Karlo ve Katina çocukluk arkadaşlarımız, yengesi Hayganuş hanım mahalle ve aile dostumuz olan… Trabzonlu olmaktan duyduğu gururu her zaman her yerde sık sık dile getiren, Taa Kanadalardan gelerek ikide bir memleketini ziyaret etmeyi ihmal etmeyen, rahmetli Orhan amcamızın (Orhan Hacıalihafız) ve Rıfat ağabeyimizin (Rıfat Dedeoğlu) pek sevgili, can arkadaşı… Dr Kino Kafato uğurlar olsun sana, mekanın cennet olsun…” Bu yüce insanlık duygusu, onu “Bizim Krino” olarak yıllardır Trabzonlular tarafından hatırlanmasına neden olacaktır.
Hasan Saltık, Fotoğraf Sanatçısı: “Dar merdivenlerinden çıkılan meydandaki muayenehaneyi hayalen anımsıyorum. Belkide ninemle gittiğim ilk doktordu. Seneler sonra Trabzondan görüntüleri ona iletebilmemiz Canada’dan gönderdiği üç adet 8mm. Film kasetini , amatör bilgilerle çekip ona göndermiştik. Bu film çekimini, arkadaşı rahmetli Rifat Dedeoğlu rica etmişti. Sonradan öğrendim ki her evine gelen misafirine, bu filmi göstererek, işte benim memleketim burası dermiş. Bu Trabzon sevdalısına Tanrı katında en iyi mekanı cennet olsun.”
Tabi Ki Krino Kafato Ayni Zamanda Bir Spor Adamıdır. Trabzonspor’un kurucu takımlarının başında gelen İdmanocağı Spor Kulübü’nde başarılı bir kalecilik yaşamı vardır. Uzun yıllar bu kulüpte futbol oynadıktan sonra, tıp eğitimi almak için geldiği İstanbul’da hemşerilerinin yoğunlukta futbol oynadıkları Süleymaniyespor’da da aynı başarıyı gösterir. Spor aşkı İstanbul’da son bulmaz. Krino Trabzon’a döndüğünde çeşitli spor branşlarında yöneticilik ve idarecilik yapar. Çağdaş donanımlarla idare ettiği kulüpler her zaman iyi ve ahlaklı sporcuların yetişmesine vesile olur. Yönetmen Muhammet Çakıralp ise “İstedik ki Krino yalnızca kendi kuşağı tarafından sevilip sayılmasın. Gelecek kuşaklara da örnek bir Trabzonlu olarak hep hafızalarda ve yüreklerde yaşasın” şeklinde özetliyor ‘Bizim Krino’ belgeseli ile amaçladıklarını. Gerçekten de Krino Kafato’daki bu aidiyet duygusu sadece kendisiyle sınırlı kalmamış, eşini, çocuklarını ve hatta torunlarını dahi zaman zaman Trabzon’a getirerek bu kentli olmanın hazzını yaşamalarını istemiştir.
Trabzon ve Kanada’da çekimleri tamamlanan belgeselin ilk gösterimi 9 Kasım 2017 tarihinde Trabzon’da Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılacak. Film daha sonra 11 Kasım’da İstanbul’da Şişli Belediyesi Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde gösterilecek.
@ #Medya Günebakış Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Kasım.2017 – okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ – mail: okkesb61@gmail.com, |
" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>
Trabzonlular Birleşiniz. Trabzonlu İşadamları, İşkadınları, Çalışanlar, Genç Kızlar-Erkekler, Okuyan çocuklar Birlik ve Bütünlüğü Sağlamak Sizin Ellerinizde..!
Yazının devamı »Copyright 2022 - MEDYA GÜNEBAKIŞ
Designed by TELMAR
BACK TO TOP