WORLD WİDE WEB'İN 30. YILI

World Wide Web'in 30. Yılı Kutlu Olsun.! İnternetin Hayatımıza Girişi ve Tim Berners-Lee

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

WORLD WİDE WEB'İN 30. YILI

World Wide Web'in 30. Yılı Kutlu Olsun.! İnternetin Hayatımıza Girişi ve Tim Berners-Lee

World Wide Web (kısaca WWW veya Web), İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir.

Bugün World Wide Web'in Türkçe anlamıyla da Dünya Çağında Ağ'ın 30.  yıl dönümü. Google'ın Doodle yaparak kutladığı yıl dönümü, hepimize bu internetin temellerini oluşturan ''WWW''nin yani World Wide Web'in ne olduğunu, nasıl ve kim tarafından oluşturulduğunu ve ne anlam ifade ettiğini düşündürdü. Hazırsanız Tim Berners-Lee sayesinde 30 senedir hayatımızda olan internetin temellerinin nasıl atıldığını hep beraber bakalım.



Yalnızca 30 Yıl İçinde Her Şey Bir Bilim Adamı Sayesinde Değişti.!

Düşünsenize yalnızca 30 yıl! Artık mektuplar yok, her şey elimizin altında. Bir şeyi öğrenmek için ansiklopediler karıştırmak yerine başında ''https://www'' yazan bir linke tıklayarak her şeyi öğrenebiliyoruz. İşte bunu sağlayan kişi İngiliz bir mühendis: Tim Berners-Lee.


Tim Berners-Lee 1989'da Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek ''Dünya Çapında Ağ'' (World Wide Web) olarak tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurdu ve aynı zamanda ilk web tarayıcısı yazılımını geliştirdi.



Dünyayı değiştiren bilim insanı, 8 Haziran 1955’te Londra‘da iki matematikçinin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Anne ve babası ilk bilgisayarlardan biri olan Mark I’in üretiminde yer almıştı. Tim Berners-Lee, fizik okumak üzere Oxford Üniversitesi'ne başladı. Bu yıllarda “hackerlık” yaptığı için okuldaki bilgisayarları kullanması yasaklandı. Fakat bu bile onu durduramadı. Tim Berners-Lee, eski bir televizyonun parçalarını kullanarak kendisine yeni bir bilgisayar yaptı.!

Tim Berners-Lee, Oxford Üniversitesi’nden 1976 yılında mezun oldu. Mezuniyetten sonra Cenevre’de bulunan Avrupa Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi CERN’de önce yazılım mühendisi danışmanı sıfatıyla daha sonra 1980'de yazılım mühendisliği danışmanı olarak çalışmaya başladı.

Ama Tim Berners-Lee, CERN’deyken birlikte çalıştığı, dünyanın dört bir tarafından gelen çok sayıda araştırmacının birbirleriyle olan bağlantılarını ve proje bilgilerini hatırlamakta zorlanıyordu. O da kendince bir çözüm buldu:

Tüm bu hatırlayamadığı bilgileri içeren ‘Enquire’ adında bir program yazdı. Her biri birbirine bağlı kişi ve proje bilgileri artık aklında tutmak zorunda değildi, tüm bilgiler yazdığı bu programın sağladığı yedek hafızada tutulmaya başlandı.

Ancak Tim Berners-Lee'nin asıl istediği, tüm dünyada herkesin erişebileceği bir bilgi paylaşım alanı oluşturmaktı.

Çünkü CERN'deki tüm araştırmacıların her türlü doküman ve bilgiye kolayca bir merkez üzerinden ulaşabilmesini istiyordu. Amacına 5 yıl içinde ulaşacaktı.

1989 yılında CERN laboratuarlarında HTML programlama dilini geliştirerek (Dünya Çapında Ağ - World Wide Web *www* olarak tanımlanan internet üzerinden bilgi paylaşımını kolay hale getiren bilgi paylaşım sistemini kurdu. 

Yalnızca bununla kalmayıp web sayfalarının internetteki sitelere bağlanmasını sağlayan HTTP sistemini yarattı. Otomatik olarak web sayfalarının bulunup izlenmesini, bunlara ek olarak bilgiyi kolayca arayıp bulmaya yarayan yazılımlar geliştirdi.

Tim Berners-Lee bu fikrin aslında bütün dünyayı etkileyecek gerçek anlamda devrimsel bir yenilik olduğunu o günlerde tahmin etmiyordu.

1992 yılında internette yalnızca 50 web sayfası varken, dört yıl sonra bu sayı 40 milyonu aştı. Bu da internetteki trafiğin 341.634 kez büyümesi anlamına geliyordu.

Buluşu üzerinden para kazanmak yerine herkes tarafından ücretsiz bir şekilde kullanılmasını garantilemek için 1994'te World Wide Web Consortium’u (W3C) kurdu.

İnternet ağı ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C'nin hala başkanlığını yürütüyor Tim Berners-Lee. Aynı zamanda MIT’te (Massachusetts Institute of Technology) kıdemli araştırmacı ve Southampton Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri Profesörlüğünü yürütüyor.

1999 yılında TIME dergisinin yayınladığı 20. yüzyılın en etkili 100 insanı listesine giren Tim Berners-Lee, birçok ödül ve unvanın sahibi oldu.

İnsanlık kültürüne katkılarından dolayı 2004 yılında kendisine İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından Sir unvanı verildi.

Twitter'da da en çok konuşulanlar arasına giren World Wide Web hakkında bol bol tweet atıldı.

Diğer Haberler

  • TÜRKİYE OLİMPİYATTAN SIFIR ALTINLA DÖNDÜ.!
  • İSRAİL YAHYA SİNWAR'I ARIYOR.!
  • TOPAL MOLLA VE ALDATILMAK...
  • SREBRENİCA KATLİAMI UNUTULMAYACAK.!
  • Kaan, ŞAH. M.CARLSEN, MAT.!
  • ZÜLAL TANNUR & FROM YOUR EYES
  • BOEİNG WHİSTLEBLOWER JOHN BARNETT
  • DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADINLARA
  • WUHAN TIANHE AIRPORT TAXI GUIDES
  • ORTADOĞU’DA VEKÂLET SAVAŞLARI.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP