TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİNDEKİ YARIN

TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİNDEKİ YARIN İÇİN İKİ ÖNEMLİ ETKİNLİK.. 16 NİSAN 2010 -17 NİSAN 2010 BEŞİKTAŞ SANAT GALERİSİNDE.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİNDEKİ YARIN

 

TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİNDEKİ YARIN İÇİN İKİ ÖNEMLİ ETKİNLİK

16 NİSAN 2010 -17 NİSAN 2010 BEŞİKTAŞ SANAT GALERİSİNDE

 

“KÖY ENSTİTÜLERİ” - TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİNDEKİ YARIN SERGİSİ

Tarih:17 Nisan 2010 - Saat:17.00

Yer: Beşiktaş Sanat Galerisi (Aytar Cad. Başlık Sok. No.1 Nispetiye-Levent)

 

Köy Enstitüleri’nin 70.Kuruluş Yılı’na armağan olarak hazırlanan,

“TÜRKİYE’NİN GEÇMİŞİNDEKİ YARIN KÖY ENSTİTÜLERİ” resim sergisi Beşiktaş Sanat Galerisi’nde (Aytar Cad. Başlık Sok. No.1 Nispetiye-Levent) açılıyor.

17 Nisan, Cumartesi Saat 17.00’de açılacak sergiye; Mustafa Altıntaş, Cihat Aral, Meryem Arıcan, Gülgün Başarır, Bedri Baykam, Hülya Düzenli, Adem Genç, Bahri Genç, Veysel Günay, Ekrem Kahraman, Ekin Onat, Tülin Onat, Setenay Özbek, Erkan Özdilek, Yiğit Yazıcı yapıtlarıyla katılıyor.

Mustafa Altıntaş’ın projesini yaptığı serginin düzenleyicisi Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İstanbul Şubesi. YKKED İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Oğuz Makal ; “Ekim ayından bu yana, resim dünyamızın temsilcilerinin katkısıyla, gerçekten Türkiye’nin geçmişindeki yarın ve yarım bırakılmış bir eğitim mucizesi Köy Enstitüleri sergisini bekledik.  Toplumsal, kültürel ve özellikle eğitim yaşamımıza bakıldığında nasıl çok şey yitirdiğimizin açık göstergesi Köy Enstitüleri’nin anlam ve önemini duyumsattığını görebilirsiniz. Bu sergi, Cumhuriyet’le gelen aydınlığın peşinde koşanlar, özgür ve demokrat bir topluma giden yolun başlangıcını arayanlar, daha iyi yaşanır bir ülke özlemini duyumsayanlar için anlamlı bir “bir araya geliş” sergisi.  Ve ne dersek diyelim yitirdiğimiz bir ideal, bir ülkünün adını hatırlayanlar için de belki aynı zamanda acı bir tebessüm... Bu sergi kendisi de bir sergi olan tarih içinde en çok iz bırakan Köy Enstitüleri deneyiminden hala öğrenecek çok şey var olduğunu anımsatıyor. Şimdi burada yapabildiğimiz bir “merhaba.!” diyebilmek...”

 

’70.Kuruluş Yılında Köy Enstitüleri ve Edebiyat’

Konulu Etkinlik Beykent Üniversitesi’nde

Tarih:16 Nisan 2010 - Saat:10.00 -13.15

Yer: Beykent Üniversitesi Şişli Ayazağa Yerleşkesi Konferans Salonu      

Beykent Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği İstanbul Şubesi işbirliğiyle düzenlenen ’70.Kuruluş Yılında Köy Enstitüleri ve Edebiyat’ konulu kültür etkinliği 16 Nisan Cuma 2010 tarihinde 10.00 -13.15 saatleri arasında Beykent Üniversitesi Şişli – Ayazağa Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecektir.

Beykent Beykent Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Ahmet Yüksel ve Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Veysel Kılıç’ın açılış konuşmalarıyla başlayacak etkinlik, Beykent Üniversitesi Sinema Televizyon Türkçe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Makal tarafından hazırlanan “Ülkeyi Kucaklayan Adam Tonguç” belgesel filminin ilk gösterimi ile devam edecektir.

‘70.Kuruluş Yılında Köy Enstitüleri ve Edebiyat’ konulu panele; Beykent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Rusça Bölüm Başkanı, yazar, ozan Prof.Dr. Ataol Behramoğlu, Köy Enstitülü yazarlar Talip Apaydın, Osman Şahin ve eleştirmen Emin Özdemir ve Yrd. Doç.Dr. Musa Sapıtmaz konuşmacı olarak katılacaklardır.

Panelde, Hasan Âli Yücel, İsmail Hakkı Tonguç gibi köyü canlandırmaya yönelik idealist aydınların çabasıyla kurulan, gelişen, ancak altı yıl yaşayabilen, 1940-1950 yılları arasında eğitime, kültüre, sanata, edebiyata önemli katkılar getiren enstitülerin Atatürkçülük ilkelerinden sapmadan, kişisel çıkar gözetmeden, eğitimi topluma yaymaya çalışması temel konu olacak… Çifteler Köy Enstitüsünü bitiren Talip Apaydın romancı olarak tanınan bu sürece nasıl geldiğini ve Sarı Traktör, Emmioğlu, Toz Duman İçinde, Tütün Yorgunu gibi yapıtlarınının yazıılış sürecini aktaracak.

Bir süre Dicle Köy Enstitüsünde okumuş Osman Şahin birçok öyküsü filme alınmış, Kırmızı Yel, Ağız İçinde Dil Gibi, Acı Duman, Kolları Bağlı Doğan gibi yapıtlarını değerlendirecek ve Köy Ensititüleri’ndeki okuma zorunluluğunun kendisine katkısını aktaracak.

Erdemin Başı Dil, Türk ve Dünya Edebiyatı, Okuma Sanatı gibi yapıtlara emek veren Pamukpınar Köy Enstitüsünü bitiren eleştirmen Emin Özdemir de Köy Enstitülü yazarların Cumhuriyet edebiyatına katkısı üzerinde duracak ve çok sayıda edebiyatçı çıkaran Köy Enstitüsü’nün okuma-sanat eğitimiyle ilişkisine çok yönlü değinecek.

Köy Enstitüleri nedir.?

Cumhuriyetin en önemli eğitim kurumlarından Köy Enstitüleri; M. Kemal Atatürk, Eğitim Bakanı Saffet Arıkan, eğitimci İsmail Hakkı Tonguç’un proje ve uygulaması; 1936’da Köy Eğitmen Kursları, ardından Köy Öğretmen Okulları deneyimleri üzerinden 17 Nisan 1940 günü yaşama geçti. 

*-Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel “…Türk vatanının dağlarında, bayırlarında ve kırlarında, hatta en ücra yerlerinde kendi kendine açıp solan çiçek bırakmayacağız”

*-İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç “İnsanoğlunun kazanacağı en büyük zafer, korkuyu yenmesiyle elde edilecek zaferdir…” diyordu.

*-Enstitülerin programına göre, ilkokulu bitiren çocuklar sınavla Köy Enstitüleri’ne alınır ve karma eğitim uygulanır.

*-Toplam beş yıl süren öğretim zamanının yarısı kültür derslerine, dörtte biri tarım dersleri ve çalışmalarına, dörtte biri de sanat ya da teknik derslere ve çalışmalara ayrılmıştır.

*-Bütün derslerde ve çalışmalardaki temel yöntem 'yaparak öğrenme, üretim' ilkesidir.

*-Sayıları 21'i bulan Köy Enstitüleri 1944'ten itibaren yılda ortalama 2000 öğretmen mezun etmeye başlar. Köylere gönderilen öğretmenlere tarım araç ve gereçleri ile üretimde bulunmak ve gelirinden yararlanmak üzere tarla ve at vb. verilir. Ulaşılmak istenen, Atatürk'ün halkçılık ilkelerine uygun olarak, geniş halk kitlelerinin eğitim düzeyini yükseltmek, böylece devrimlerin yerleşmesi için gerekli koşulları yaratmak, halkın politik, ekonomik ve kültürel yaşama aktif olarak katılmasını sağlamaktır. 

*-Kapatılmalarıyla; daha başlangıç noktasında önü kesilen bu eğitim modelinin başarısı, 1946'ya kadar köylerdeki öğretmen açığını kapatan 1308 kız ve 15,943 erkek, toplam 17,341 köy öğretmeni yetiştirmesiyle kanıtlanmıştır. Ayrıca 1248 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirmiştir. Mezunlar arasında;  Mehmet Başaran, Talip Apaydın, Fakir Baykurt, Dursun Akçam ve Mahmut Makal gibi yazarlar, müzik eğitimcileri ve bugünkü üniversitelerimizin güzel sanatlar bölümlerinin kurucusu olacak ressamlar, sanatçılar ve bilim adam-kadınları bulunmaktadır.

    

*-Köy Enstitüleri’nde 1940–1946 yılları arasında, 15,000 dönüm tarla tarıma elverişli hale getirildi.

*-750,000 yeni fidan dikildi.

*-1,200 dönüm bağ gerçekleşti.

*-100 km. yol yapıldı.

*-150 büyük inşaat, 60 işlik, 210 öğretmen evi, 20 uygulama okulu, 36 ambar ve depo, 48 ahır ve samanlık, 12 elektrik santralı, 16 su deposu, 12 tarım deposu, 3 balıkhane yapımı gerçekleştirildi.

 

İletişim: Emel Vildan DÜZENLİ: 0533. 557 61 57

             A. Pelin BEKTAŞ: 0536.423 83 70

 

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDF-TARGET23 DÜŞÜNCE FORUMU - http://www.target23.org/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

Diğer Haberler

  • DÜNYANIN GENÇLİK BULUŞMASI & TÜRKİYE
  • DEĞERLİ VİCDAN SAHİBİ ERDEMLİ İNSANLARA.!
  • *ÇEŞME’NİN Rüzgârı SANATIN Rüzgarıyla* BULUŞTU
  • GÖRME ENGELLİLER SATRANÇ TURNUVASI
  • AYDEMİR AKBAŞ UĞURLANDI
  • MUSTAFA GÜZELGÖZ VE EŞEĞİ
  • KARDEŞ KÜLTÜR AZERBAYCAN KONYA’DA
  • TÜRKİYE, AZERBAYCAN DOSTLUK KONSERİ
  • ZENGAZUR SANATKARLIĞI EL SANATLARI SERGİSİ
  • AHİ EVRAN-I VELİ & HACI BEKTAŞI VELİ BULUŞMASI
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP