YAPI KREDİ AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİ

19. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

YAPI KREDİ AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİ

19. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Sahiplerini Buldu

Bu Yıl 19. Kez Düzenlenen, Türkiye’nin En Prestijli Ve Uzun Soluklu Tiyatro Ödülü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 27 Nisan 2015 Pazartesi Akşamı Haliç Kongre Merkezi’nde Düzenlenen Görkemli Bir Törenle Sahiplerine Kavuştu.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde, 14 dalda ödül alacak adayların açıklanmasıyla başlayan heyecanlı bekleyiş, sanat ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği ödül gecesiyle sona erdi. Tüm tiyatro camiasının merakla beklediği gecede Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Prof. Zeliha Berksoy’a, Yapı Kredi Özel Ödülü Şahika Tekand’a, Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü ise Firuze Engin’e verildi.

  

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, ödül töreninin açılış konuşmasında, Yapı Kredi Ailesi için ayrı bir anlamı olan Afife Tiyatro Ödülleri’nin Türk tiyatrosunda da bir geleneğe dönüştüğünü belirtti. Açıkalın, şunları söyledi: “Yapı Kredi olarak kurulduğumuz ilk günden bugüne bir finansal kurum olmanın çok ötesini hedefledik. Köklü geçmişimizin bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle Yapı Kredi olarak edebiyattan, tiyatroya, çağdaş sanattan müziğe hemen tüm disiplinlerde sanatçı ve sanatseverlere içtenlikle destek olmaya devam ediyoruz. Bize atfedilen ’kültür-sanat bankası‘ unvanına layık olmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Bugün 5.000’e yakın basılı ve dijital başlık yayınlayan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık bu çabalarımızın en iyi örneklerinden sadece biridir. Yine tarihimize baktığımızda ise 1951 yılında Muhsin Ertuğrul’a Küçük Sahne’nin kurulması aşamasında destek olan yegâne kurum olduğumuzu görmekten büyük gurur duyuyoruz. O zamanlardan başlayan tiyatro aşkımız, tam 19 yıldır devam eden Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile ilk günkü heyecanıyla devam ediyor. Önümüzdeki yıl 20.sini daha da büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız, Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri için şimdiden çok heyecanlıyız.”

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu Başkanı Salih Başağa ise “Türkiye’nin en uzun soluklu tiyatro ödülleri Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’nde 19 yılı geride bırakıyoruz. Bu ödüllerin tiyatromuzun köklü bir geleneği haline gelmiş olması, bize gurur veriyor. Çok sayıda tiyatrocu dişini tırnağına takıp, yoktan var ettikleri sahnelerde çok değerli işler üretiyor. Tiyatromuz belli ki bu gayretlerin üzerinde yükselecek. Biz bu gayretleri çok önemsiyoruz ve yanında durmak istiyoruz. Sorumluluğumuzun her yıl biraz daha arttığının farkında olarak, uygulamalarımızın şeffaf, metodik ve tutarlı olmasına özen gösteriyoruz” diye konuştu.  

Başağa sözlerine şöyle devam etti: “Jüri üyelerimizin oyunları izledikten hemen sonra değerlendirebilmeleri için online sistemimizi 2012-2013 sezonunda hayata geçirmiştik. Bu değerlendirme sistemi ’not‘ vermeye dayanıyor. Jüri üyelerimiz oyunları izledikten sonra 11 ayrı kategoride kanaatlerini nota dönüştürüyor ve kişisel şifreleri ile kapalı bir sisteme giriş yapıyorlar. Tiyatro gibi derin bir alanda, göreceli nüansları ve kişisel becerileri değerlendirerek ayrıştırmanın ne denli zor olduğunun da farkındayız.

Ancak şu noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum; burada nasıl çalıştığı belli olan, kurallarından asla taviz vermeyen, uygulamada çıkan aksaklıklarını düzelterek kendini geliştiren, dinamik ve adaletli çalışan bir sistem var.

Zamanlarından fedakârlık edip, tiyatro için bir şeyler yapmaya çalışan ve bu uğurda günlerce, gecelerce mesai harcayan jüri üyesi arkadaşlarıma sizlerin huzurunda içtenlikle teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca birazdan açıklanacak kazananları da şimdiden tebrik ederim.”

  

YAPI KREDİ AFİFE TİYATRO ÖDÜLLERİ

Aday Belirleme ve Değerlendirme Süreci

- Her sezon başında Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri tarafından İstanbul’daki tüm tiyatrolara, eğer varsa uygulamada yapılan değişiklerin bilgisi eşliğinde, oyunlarının ödül sürecine dahil edildiğine dair bir mektup gönderilir.

- Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri jüri üyeleri, her yılın 15 Mart tarihinden, bir sonraki yılın 15 Mart tarihine kadar İstanbul’da ilk kez sahnelenen profesyonel tiyatroları, jüri üyelerinin kendilerinin belirledikleri zamanlarda, bilet alarak izler.

- Amatör, gençlik ve çocuk oyunları bu sürece dahil değildir.

- Ödüle aday olacak oyunların sezon içinde en az 10 gösterim gerçekleştirmesi gerekir. Adayların açıklandığı tarihten ödül törenine kadar, 10 gösterimi tamamlayacağı kesinleşen oyunlar jüri tarafından değerlendirmeye alınabilir.

- Bir oyunun herhangi bir dalda aday olabilmesi için en az 9 jüri üyesi tarafından izlenmiş olması gerekir.

- Değerlendirme sonucuna itirazı olan herhangi bir üye, jüri başkanından oyunun başka bir 9 kişi tarafından izlenmesini talep edebilir. (Oyunun değerlendirmeye alınıp alınmaması veya diğer konularda mutabakat sağlanamadığı hallerde, jüri nitelikli karar sayısı 21’dir.)

- Jüri Eylül ayının başından itibaren her ayın son Pazar günü toplanır, değerlendirme süreci boyunca yaklaşık 10 kez bir araya gelir ve bu toplantılarda üyeler görüşlerini tartışır.

- Jüri üyeleri dijital platformda oluşturulan online değerlendirme ve takip sistemini kullanır. Dışarıya kapalı olan bu online sisteme, her bir jüri üyesi kendisine tanımlanan şifre ile girerek 10 baremi üzerinden ilgili kategorileri değerlendirir.

- Jüri üyeleri sistemde sadece toplu sonuçları görebilir, başka bir jüri üyesinin değerlendirmesini göremez.

- Sisteme sezon başından itibaren programı açıklanan bütün oyunlar dahil edilir ve jüri üyeleri tüm oyunların takvimine online sistem üzerinden erişebilir.

- Online sistem haftalık olarak güncellenir ve aylık toplantılarda o zamana kadar yapılmış olan değerlendirmelerin toplu sonuçları Jüri tarafından tartışılır.

  

- Jüri üyelerinin sistemde yaptıkları bireysel değerlendirmeler sonucunda her kategorinin sıralama listeleri oluşur.

- Sezon sonunda yapılan aday belirleme toplantısı öncesinde dijital ortamda yer alan toplu değerlendirmeler en yüksek puandan başlayarak sıralanır ve jürinin her kategorideki 10 aday adayı belirlenmiş olur.

- Toplantının devamında jüri üyelerine “keypad” dağıtılır ve bu araçlarla oylama yaparak 10 aday adayı sayısını nihai 5 adaya indirmeleri istenir.

- “Keypad”lerle yapılan oylama esnasında herhangi bir sözlü değerlendirme yapılamaz. Jüri üyeleri hangi üyenin kime oy verdiğini ve hangi adayın kaç oy aldığını kesinlikle göremez. Salonda bulunan ekranda sadece, yapılan oylama sonucu beliren 5 adayın isimlerini aldıkları oy yüzdeleri ile görür.

- Böylece oylama şeffaf, güvenli, hızlı ve anlaşılır bir ortamda gerçekleşmiş olur.

- Ödül yönetmeliğinde belirtildiği gibi faal olarak tiyatro yapan jüri üyeleri kendilerinin yer aldığı oyunun ilgili kategorisinde aday olamaz ve oyunun yer aldığı kategorilerde oylamaya katılamazlar.

- 11 kategoride belirlenen adaylar ilk olarak bir basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılır. Yönetmelik gereği bütün jüri üyeleri aday olan tüm oyunları kazananların belirleneceği oylama gününe kadar izlemek zorundadır.

- Ödül kazananlar törenden 1 gün önce noter huzurunda yapılan kapalı zarf usulü oylama ile belirlenir.

- Üyeler kapalı ortamda doldurdukları oy pusulalarını bizzat notere teslim eder. Oy sayımı noter tarafından yapılır ve her kategorinin kazananı oy çokluğu prensibi ile belirlenir.

- Eşitlik durumunda, aynı usullerle, ikinci, gerekirse üçüncü tur oylama yapılır. Eşitliğinin bozulmadığı hallerde jüri başkanının oyu iki oy değerinde sayılarak oylama karara bağlanır.

- Kazananların isimleri noter tarafından kategorilerine göre kapalı zarflara yerleştirilir, mühürlenir ve ödül töreninde bizzat kendisi tarafından sahnede sunucuya teslim edilir.

- Özel Ödüller farklı bir yöntemle belirlenir. Buna göre;

Jüri başkanı, Muhsin Ertuğrul ve Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülleri için jüri üyelerinden adaylarının isimlerini talep eder.

Jüri nihai aday belirleme toplantısı esnasında kendi arasında tartışır ve birden çok aday olması ve her hangi bir isim üzerinde uzlaşma sağlanamaması durumunda diğer adayları belirlemede olduğu gibi “keypad” kullanımı usulüyle oylama yapar ve ödül alacak olanları belirler.

Yapı Kredi Özel Ödülü’nü Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri İcra Kurulu belirler. Bu hususta Jüri, İcra Kurulu’na tavsiyede bulunabilir.

- Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri ile ilgili diğer tüm detaylara www.afife.org, web sitesinden ulaşabilirsiniz.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2015 – okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Nisan.2015 – okkesb61@gmail.com,

 

 

Diğer Haberler

  • BÜYÜK TÜRK DÜNYASI FESTİVALİ YAPILDI
  • AKM YENİ SEZONA HAZIR. EKİM.2024
  • DÜNYANIN GENÇLİK BULUŞMASI & TÜRKİYE
  • DEĞERLİ VİCDAN SAHİBİ ERDEMLİ İNSANLARA.!
  • *ÇEŞME’NİN Rüzgârı SANATIN Rüzgarıyla* BULUŞTU
  • GÖRME ENGELLİLER SATRANÇ TURNUVASI
  • AYDEMİR AKBAŞ UĞURLANDI
  • MUSTAFA GÜZELGÖZ VE EŞEĞİ
  • KARDEŞ KÜLTÜR AZERBAYCAN KONYA’DA
  • TÜRKİYE, AZERBAYCAN DOSTLUK KONSERİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP