HAT USTASI, YAZAN ADAM MUKADDER EROL

Trabzonlu; Mukadder Mustafa Erol, 5 Yaşında Havaya Yazmaya Başladığında Annesi Havale Geçirdiğini Zannetmiş.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

HAT USTASI, YAZAN ADAM MUKADDER EROL

 

Hat Sanatı Ustalarından Yazan Adam Unvanlı, Trabzonlu Mukadder Mustafa Erol İsmek de Eğitim Veriyor.

 

Trabzonlu; Mukadder Mustafa Erol, 5 Yaşında Havaya Yazmaya Başladığında Annesi Havale Geçirdiğini Zannetmiş.!

Mukadder Mustafa Erol Sadece Suya Yazamıyor..

Para için kurnazlık yapmak istedi, rüyasında uyarıldı ve yapacağından vazgeçti,

Mukadder Mustafa Erol / Yazan Adam Sanat Atölyesinde  Sanatçı..

Mukadder Mustafa Erol Sanat Atölyesi'de Artist/ Yazı Sanatçısı  ve  ismek'te Kaligrafi usta öğreticisi


 

kaligrafi sanatı duayeni hocamız Mukadder Mustafa Erol’la  kaligrafi sanatını siz değerli okuyucularımız için konuştuk.


H O Bilgin: Kısaca kendinizden söz edip bu sanatla nasıl tanıştığınızı anlatır mısınız.?

M M Erol: 1973 yılında İstanbul’da doğdum. Aslen Trabzon’luyum. Evliyim, 2 oğlum var. İlk orta ve lise eğitimi mi İstanbul’da tamamladım. Babam ticaretle uğraşıyordu, araba işi yapıyordu. İlk olarak karikatürle başladım sanata.

Sonra hat sanatıyla  tanıştım. 1986’dan itibaren yazı beni kendine çekmeye başladı. Fotokopi makinası yeni çıkmıştı, bu benim için önemliydi. Liseden sonra babamın isteği üzerine İngilizce kursuna gittim. Daha sonra İspanyol’ca da öğrendim.

Babam beni yanına çağırdı gitmedim. 1986 yılında Kapalıçarşıya girdim. Geleneksel Sanatlar üreten bir atölyede çalışmaya başladım. 2. Haftada minyatür yaptırmaya başlattılar. O zaman hatırı sayılır üstatlardan 2 yıl süren bir fırça eğitimimin ardından yazı sanatı ile tanıştım. Bu arada askere gittim.

 

Askerlik görevim yazı yazmakla geçti. Bu görevin ardından tekrar kapalı çarşıya döndüm.

Çeşitli el sanatlarıyla tanıştım. Bunların en başında taş oyma ve mühür sanatı olan Hakkaklık sanatına ilgi duydum. 1999 yılında depremden hemen sonra kendi dükkanımı açtım. Bütçem yoktu. 2004 yılına kadar kendi dükkanımda ticaret yaptım. 2004 yılında dükkanımı kapattım. İstanbul Kocamustafapaşa’da 1,5 sene kendimi kapattım. 5 saat uyku uyuyordum.

Ne olduysa o zaman oldu, kendimle başbaşa kaldım. Kendimi orada tanıdım. İstanbul Büyükşehir  Belediyesine mülakata çağırdılar. Kötü durumdaydım. Orada önüme bir kağıt koydular, birşey yazdırdılar. Arapça, Rusça yaz dediler. Arapça yazdım, Rusça örnek verin dedim, verdiler, yazdım. Yurtdışı fuarlara gideceğiz dediler. İngilizcem iyiydi. Onun da yararı oldu. 


H O Bilgin: Kaligrafiyi nasıl tarih edersiniz, Sizi neler besliyor.?

M M Erol: Kaligrafi aslında harflerin resmini çizmek. Plastik sanatların hepsi resimle ilgilidir. Birşeyin mesajını vermek için kullanılır.

Yazıya önce sentez yazıyla  başlıyoruz. Sentez yazısının diğerlerinden farkı kompozisyon olarak her objeye uyan bir yazı türüdür. İtalik, Gotik ve Uncial fontları vardır. Yazının çok ötesinde bir şey var.

Dereye girip ıslanmadan bu anlaşılmaz. Bu yazıyı yazmaya başlayanlar bundan aldığı lezzeti çok az şeyden alırlar. Bu yazı insana sabrı öğretiyor. 


H O Bilgin: Yurtdışı çalışmalarınızdan bahseder misiniz, Ülkemizi ve İstanbul’u nerelerde temsil ettiniz.?

M M Erol: 179 yurtdışı görevinde vazife aldım. İstanbul ve Türkiye’yi temsil ettim. 180 fuara katıldım. 2005-2011 tarihleri arasında 7 milyon yazı yazdım.

Bu güne kadar 11 milyonu geçti.  Bakanlıkları, Belediye ve Kurumları temsilen Almanya, İngiltere, İspanya, Hollanda, Fransa, Ukrayna, Rusya, Avusturya, Yunanistan, Birleşik Arap  Emirlikleri, Kore, Singapur, Endonezya, Malezya, ABD.gittim. Körfez ülkelerinden çalışmalarımızı koleksiyon yapan ülke: Katar, Sudan, Malezya, Umman, Fransa, İngiltere, Almanya.

Mesela: Merkezi Fransa’da bulunan Chambre Europeennedes Experts Can Seil en Oevveres d’Arts mensupları ile Türkiye’de çalışmalarım oldu. Klasik Osmanlı hattı ve restarosyon çalışmalarım oldu. Eserlerimin bir kısmı Fransa, ABD, Umman, Malezya ve Lübnan’da bulunan müzelerde halen sergilenmektedir. European Union seminerleri protocol yazılarını yazdım.

Avrupa Parlomentosunda bana tanınan 40 günlük sure zarfında 1000 adet sulu boya ve kaligrafi siparişlerini teslim ettim. Son dönemde dünyanın bir çok ülkesinde Avrupa’da yazan çok. Amerika’da 3-4 kişi bizden eğitim aldı. Bir kişi Moskova’da bizden eğitim aldı.

5000 kiril alfabesiyle 180 ülke arasında dünya performans birinciliği aldım. 200 Mt. kuyruk vardı. Böyle bir şeyi Dubai’de yaşadım. Eski Bakan Atilla Koç dönemiydi, ödül olarak Dubai körfezinde yemeye çıkardı bizi. NATO, UNİSEF, UNESCO Avrupa Parlamentosu Dışişleri destekli 960 adet denizden Dolmabahçe Sarayı resim ve kaligrafi içeren bir iş yaptım.

Cumhurbaşkanlığı adına Davos zirvesine gittim. Bakanlık adına  birçok yerde görev aldım. Kültür Bakanlığı adına Avrupa’da paket programlarla gidiyorduk. 15 ülkeye gittik. Yoğun takvim yaşadım. Fuarlar yormaya başladı. 2011’den sonra İSMEK’le tanıştım. 

 

Elif ile Vov Bir araya Gelmiş ve Love Olmuş.!


H O Bilgin: Öğrencileriniz kaligrafiyi ne kadar sürede öğreniyorlar.?

M M Erol: Kişiye göre değişir. Prensipli olunca 3 yıl. Hedefine göre de değişir. Kaligrafi yazmak için 9 ay yeterli. Ne kadar severseniz o kadar başarılı olursunuz. Bir sene sonunda şiirlerinizi kaligrafiyle yazabilirsiniz.

Bilgi Allahın bize bahşettiği  bir şeydir. Benim heybem var. masanın üzerine dökeceğim ihtiyaçları ne varsa alsınlar. Her insan yazabilir, 42 yaşındayım daha bu güne kadar yazamayan görmedim. Aşk olsun bitti. O seçerse kurtuluşun yok.

Benim elimde sihirli değnek yok. Ne yaparsa kişi yapacak. İnsan söyleyemediklerini yazıyor. Yazı hayat gibidir. Hayatın özetidir. Ter damlayacak, kağıdın üzerine mürekkep dökülecek. Mevlana diyor ki : Talebin neyde o sun sen. 


H O Bilgin: 
 Hangi objeler üzerine yazı yazılır.?

M M Erol: Suya da yazdım. Kelime-I Tevhid yazdım. Yani su dahil her objeye yazılıyor. En çok yazmayı arzu ettiğim platformlar taş ve yaprak yani doğal olmalarından dolayı. Kalem bu dünya üzerinde yaratılmış en güzel şeydir. Kalem dünyaya iz bıraktı. Bizi besleyen şey kağıt, kalem ve İSTANBUL. Kalem dünyayı yazdı, İstanbul’u daha yazamadı. 


H O Bilgin: Bir çok ülke gezdiniz, mutlaka bir çok anınız vardır, en ilginç bulduğunuzu bizimle paylaşır mısınız.?

M M Erol: Davos zirvesinde yazı yazıyoruz. Albinoni’nin ADAGİOG Minnor’u çok seviyorum. Parçayı tınısından tanıdım. Sırada bir adam vardı. Bunu dinleyeyim yazarım dedim. Dinledim, çok keyif aldım.  Adam bekliyordu. Ona kim olduğunu sordum.” Brezilya Cumhurbaşkanı” dedi.  

Polonya Cumhurbaşkanı vardı. Allahım koca Cumhurbaşkanına bunu söyledim dedim kendi kendime boynumu büktüm. 30 yaşına kadar uçağa binmedim. Kalemimin sebebiyle çok büyük güzellikler yaşadım.

Çok anım var birini daha paylaşayım. Kore’de yanımıza 85 yaşlarında bir adam geldi.  2010 yılıydı. Korece sordu. “Türk müsün.?” dedi. “Evet” dedim. Başını omzuna koydu. 3-4 dakika ağladı.

Sırada 50 kişi vardı bekleyen. Dedi ki : “Siz bilmez siniz. Bunlar bizim çocuklarımızı aldı, okullar yaptılar, banyolar yaptılar” hüngür hüngür ağlaya ağalaya Türklüğümüzü, kahramanlığımızı, insanlığımızı anlattı gençlere.

Bende anı bitmez bir konu daha var anlatmadan geçemeyeceğim. Kore’de şehitliğe gittik. Kore şehitliğinin girişinde asker bizi durdurdu. “Nerelisiniz” dedi. “Türküz” dedik.

Bir dakika bekletti. Bize komut verdi. İki asker karşılıklı durdular “Şimdi geçebilirsiniz” diye asker selamlarıyla selamlayarak  bizim ülkemize vefa borçlarını ödediler.


H O Bilgin:  Kaligrafiye ilgi nasıl, öğrencilerinizin  yaş  aralıkları ne ve nerelerden geliyorlar.?

M M Erol: Evet yoğun bir ilgi var Kaligrafiye. 13-80 yaş arası öğrencilerim var. Mesela Susurluk’tan, Amasra’dan, Yunanistan’tan gelip giden öğrencilerim var. 


H O Bilgin: 
 Katıldığınız kişisel   ve karma sergiler var mı bunlardan bazılarını söyleyebilir misiniz.?

M M Erol: Evet yurtdışı, yurtiçi karma ve kişisel sergilerim var.

 

 


Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz.2016okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ –– okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb ––––––– E.mail: okkesb@telmar.net,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz.2016okkesb61@gmail.com,


  

https://www.facebook.com/SumbulEfendiKaligrafi/photos/?tab=album&album_id=190516244424061

 

https://www.facebook.com/inktanbul

 

Mukadder Mustafa Erol Sadece Suya Yazamıyor.!

https://youtu.be/DCzli9GXttk

Metni

Diğer Haberler

  • BÜYÜK TÜRK DÜNYASI FESTİVALİ YAPILDI
  • AKM YENİ SEZONA HAZIR. EKİM.2024
  • DÜNYANIN GENÇLİK BULUŞMASI & TÜRKİYE
  • DEĞERLİ VİCDAN SAHİBİ ERDEMLİ İNSANLARA.!
  • *ÇEŞME’NİN Rüzgârı SANATIN Rüzgarıyla* BULUŞTU
  • GÖRME ENGELLİLER SATRANÇ TURNUVASI
  • AYDEMİR AKBAŞ UĞURLANDI
  • MUSTAFA GÜZELGÖZ VE EŞEĞİ
  • KARDEŞ KÜLTÜR AZERBAYCAN KONYA’DA
  • TÜRKİYE, AZERBAYCAN DOSTLUK KONSERİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP