YEŞİLİN, MAVİNİN BELALISI RAHAT DURMUYOR.!
İğneada’ya Nükleer Santrale Hayır
Bakan Açıkladı: Longoz Ormanından uzak bir yere yapılacak..
Ne fark eder ki.? Bölge içinde aynı yer olduktan sonra, radyoaktif maddeler suya, denize, havaya zaten karışmıyor mu.?
İlk etkilenecek yer yine Longoz Ormanı değil mi.?
YEŞİLİN, MAVİNİN BELALISI RAHAT DURMUYOR.!
Bakan Açıkladı: Longoz Ormanından uzak bir yere yapılacak.. – "Avrupa’nın en büyük longoz ormanı İğneada’ya nükleer santrale hayır" kampanyasıyla ilgili bir gelişme var
Kampanyanın Muhatabı: Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun
Avrupa’nın En Büyük Longoz Ormanı İğneada’ya Nükleer Santrale Hayır
Bir parçası bozulduğunda bütün harikuladeliğini yitiren yapbozlar gibi iç içe ve birbirine bağlı bir güzellik daha yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Belki bir nükleer santral, bir çimento limanı ya da başka bir şey.!
Karadeniz'in Yeşilini HES'lerle, Yeşil Yol İhaleleri İle Tüketmeye Azmettikten Sonra, Doymak Bilmeyen İnsan Hırsı, Gözlerini Bu Kez de İğneada'ya Dikti.
Barındırdığı bitki ve canlı çeşitliliğinin başka bir örneği ülke coğrafyasında yok. Bütün dünya, elimizde bulundurduğumuz bu eşsiz bölgeye imrenerek bakıyor. Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli doğa miraslarından biri İğneada, henüz bakir, el değmemiş değil ama büyük oranda muhafaza edilmiş bugüne kadar. Yüzlerce kuş türünün göç yolları üzerinde ve en önemli konaklama noktalarından birisi, aynı zamanda ülkemizdeki kuş türlerinin yarısına yakını burada yaşıyor. Bunlardan 187 türün nesli tükenmek üzere ve koruma altında. Türkiye'deki memeli türlerinin yarısından fazlasına da ev sahipliği yapıyor. Sürüngenler ve böcekler de burada doğal ortamlarında yaşama imkânı buluyor. Bölge 2007 yılından beri Milli Park statüsünde.
Yaşadığı yere âşık olduğunu anlatan Uğur Demirgülle, daha önce Çernobil'de meydana gelen facianın etkilerinden ülkemizde en çok Trakya'nın ve Karadeniz Bölgesi'nin etkilendiğinden bahsediyor.
“İğneada'ya bir nükleer tesis yapılmasını istemiyoruz, Çernobil'i daha önce gördük, annem kanser hastası, yıllar önce meydana gelmiş bir facianın etkilerini hâlâ üzerimizde hissediyoruz.
Elektrik dağıtım hatlarında ülke genelinde yüzde 17'lik bir kayıptan bahsediliyor, bu hatların ıslah edilmesi ile zaten İğneada'ya ya da başka yerlere yapılacak nükleer tesislerin getireceği üretimden kat kat fazlası geri kazanılacakken neden ormanları tahrip etmeye bu kadar kararlılar.?” diye soruyor.
Bir ilkokul, öğrencileri için gezi tertip etmiş. Ağaç, yeşil yok edilmeden göstermek istemişler muhtemelen. Peşlerine takılıp çocuklarla ormanı birlikte fotoğraflamak istiyoruz.
Gruba önderlik eden rehber, çocukları bir noktada durduruyor. “Üç dakika hiç ses çıkarmadan duracağız şimdi çocuklar. Ormanın sesini dinleyin.” diyor. Hep birlikte dinliyoruz.
Devasa ağaçların ve gizlediği canlıların topyekûn sesi içimizi huzurla dolduruyor. Grubun rehberi Hüseyin Çomak, bakanlık tarafından yapılan açıklamanın hemen ardından çok kalabalık grupların İğneada'ya gelmeye başladığını söylüyor. “Nükleer santral yapılacağı gündeme gelmeseydi, İğneada'dan ve buradaki güzellikten kimsenin haberi olmayacaktı. Daha önce yıllarca Akdeniz'e, ismini herkesin bildiği tatil beldelerine giden insanlar buraya geldiklerinde gördükleri harikulade tabiat parçası karşısında hayretlerini gizleyemiyor, yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildikleri için buradan huzurlu değil, hüzünlü ayrılıyorlar.”
25 Ekim 2015, Pazar
https://www.change.org/p/avrupa-n%C4%B1n-en-b%C3%BCy%C3%BCk-longoz-orman%C4%B1-i%C4%9Fneada-ya-n%C3%BCkleer-santrale-hay%C4%B1r?source_location=update_footer&algorithm=curated_trending&grid_position=2
Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com,
http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,
https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,- okkesb@gmail.com,
Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Ekim.2015 – okkesb61@gmail.com, |