BİYOLOJİK SAVAŞI ARILAR KAZANDI

Pestisitte 3 Cins Etken Madde Yasaklandı.! Tarım Ve Orman Bakanlığı, Neonikotinoid Cinsi Pestisitlerde Bulunan Bir Etken Maddeyi Yasaklarken, İki Etken Maddenin de Kullanımına Sınırlama Getirildiğini Açıkladı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BİYOLOJİK SAVAŞI ARILAR KAZANDI

Pestisitte 3 Cins Etken Madde Yasaklandı.!

Tarım Ve Orman Bakanlığı, Neonikotinoid Cinsi Pestisitlerde Bulunan Bir Etken Maddeyi Yasaklarken, İki Etken Maddenin de Kullanımına Sınırlama Getirildiğini Açıkladı.

Geniş çaplı arı ölümlerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere pek çok ülkede tartışma konusu olan neonikotinoidlere Tarım ve Orman Bakanlığı’dan ilk hamle geldi. Alınan karara göre Neonikotionoid sınıfındaki “Clothianidin” etken maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin kullanımı tamamen yasaklanırken, “İmidacloprid” ve “Thiamethoxam” içeren ilaçlar tarım ilaçlar ise artık belli tarım ürünlerinde kullanılamayacak.

AB’DE GENİŞ ÇAPLI SINIRLAMA GETİRİLMİŞTİ

Özellikle Avrupa’da arı son 20 yılda arı nüfusunun büyük bir hızla azalmasında etkisi olduğu belirtilen neonikotinoidlerin ilk olarak 2013 yılında AB’de alınan kararla çiçekli bitkilerde kullanılması yasaklanmıştı. Adı geçen 3 etken maddenin tüm tarla bitkilerinde yasaklanması teklifi ise geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu’na sunulmuş, bu yılın başında sağlanan çoğunluk ile karar Komisyondan geçmişti.

YASAKLANMASI ÇAĞRISI YAPILIYORDU

Neonikotinoidlerin Türkiye’de de yasaklanması için Greenpeace ile birlikte çeşitli sivil toplum kuruluşları birkaç aydır imza kampanyası yürütüyordu. Bakanlığın önceki gün İl Müdürlüklerine “çok acil” başlıklı gönderdiği yazıda kararın “Gerek AB müktesebatı gerekse arı üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu aktif maddelerin arıların koloni halinde ölümlerine sebebiyet verdikleri gerekçesiyle yasaklanması gerektiğine dair yapılan bildirimler sonucu” alındığı belirtiliyor.

HANGİ İLAÇ VE ÜRÜNLERİ KAPSIYOR.?

Buna göre özellikle tarla bitkilerinde yaygın olarak kullanılan clothianidin etken maddeli tarım ilaçlarının kullanımı tamamen yasaklanmış oldu. İmidacloprid etken maddesinin ise tarlada yetişen domates, hıyar ve patlıcanın yanı sıra antepfıstığı, armut, bamya, biber, elma, fasulye, kabak, kiraz, pamuk, patates, şeftali, turunçgiller, tütün ve zeytinde kullanılması yasaklandı. Yine bazı ürünlerde yasaklanan thiamethoxam maddesinin ise tohum ve serada kullanımı 1 yıl süresince serbest olacak.

AB’DE İTİRAZLAR DA VAR

AB’de 4 ülkenin ret oyuna karşın geçen yasaklama kararı yalnızca örtü altı üretimi kapsamıyor. Yasaklara karşı en yoğun itiraz ise şekerpancarı üreticilerinden geliyor. Neonikotinoidlerin halen sürdürülebilir bir alternatifi olmadığını söyleyen Avrupa Şekerpancarı Üreticileri Konfederasyonu, bu ürünlerin pazardan çekilmesiyle verimde ciddi bir düşüş yaşanacağını dile getiriyor. 24.12.2018

Arılara Zarar Veren Üç Pestisit Yasaklandı

150 binden fazla insanın imzası, karar alıcılarla yapılan görüşmeler, bilimsel raporlar, videolar, sivil toplum kuruluşlarıyla atılan ortak adımlar nihayet sonuç verdi. Arı sağlığına doğrudan tehdit oluşturan ve tarımda kullanılan üç kimyasal madde belli bir takvimle Türkiye’de de yasaklandı.

Genel olarak neonikotinoid adı verilen sınıfa ait bu üç kimyasal madde, yani İmidacloprid, Thiamethoxam ve Clothianidin, Ağustos ayında başlattığımız “Arılar Yaşasın Diye Hepimiz Aynı Kovandayız” başlıklı çalışmamızın merkezinde yer alıyordu. Bu üç madde 2013’ten bu yana Avrupa Birliği’nde kademe kademe genişleyen yasaklara konu olmuş, en son bu senenin başlarında – sera kullanımları dışında – kesin olarak yasaklanmıştı. Biz de Türkiye’de özellikle son senelerde iyice çarpıcı bir orana çıkan arı kayıpları üzerine, yasak kararının ülkemizde de uygulanmasını talep etmiştik.

Bunun için de harekete geçtiğimizde Türkiye’nin dört bir yanından ne kadar çok insanın bu konuya duyarlı olduğunu, karar alıcılara aktarma imkanımız ortaya çıktı. Bilim insanları, çiftçiler, arıcılar, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek karar alıcılara - bilimsel gerekçelerin de altını çizerek – atılması gereken adımlar konusunda destek olduk. Ve sonunda 19 Aralık günü “çok ivedi” başlığıyla 81 il müdürlüğüne gönderilen yazıda yasak kararı ilan edildi.

Metinde kararın “gerek Avrupa Birliği müktesebatı (ilgili kurul ve kuruluşlar) gerekse arı üretici birlikleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının bu aktif maddelerin, arılara zehirli oldukları ve bunun neticesinde koloni halinde ölümlere sebebiyet verdikleri gerekçesi ile yasaklanması gerektiğine dair yapılan bildirimler sonucunda” alındığı belirtildi.

Kararı sevinçle karşılamakla beraber bundan sonra çalışmalarımız kararda belirtilen takvimin uygulanmasını, sahadaki denetlemeleri, bu maddeleri kullanan üreticilerin alternatif mücadele yöntemlerine geçişlerini desteklemeyi, yasakların kapsamının genişlemesini de hedef alacak.

Kararda bu üç kimyasal maddeyi içeren bitki koruma ürünlerine yönelik belirtilen tarihler ve tanınan istisnalar şöyle:

Clothianidin

07 Ocak 2019 tarihine kadar ithalat izinleri verilecek.

08 Şubat 2019 tarihi itibari ile fiili ithalatı ve ülkemizdeki imalatları sonlandırılacak.

31 Temmuz 2019 tarihi itibari ile kullanımları sonlandırılacak.

Imidacloprid

19 Aralık 2018 tarihi itibari ile şu ürünlerde kullanımı sonlandırıldı: Antepfıstığı, Armut, Bağ, Bamya, Biber, Domates (tarla), Elma, Fasulye, Hıyar (tarla),Kabak, Kiraz, Pamuk, Patates, Patlıcan (tarla), Şeftali, Turunçgil, Tütün ve Zeytin.

Aralık 2019’daki yeniden değerlendirmeye kadar toprak altı zararlılarına karşı sadece fideleri bandırma yöntemi ile kullanımı, Palmiyede Palmiye kırmızı böceği, Çimde Haziranböceğine karşı kullanımı, seradaki kullanımı ve tohum ilacı olarak kullanımı devam edecek.

07 Mart 2019 tarihine kadar ürünlere şu uyarı metni eklenecek: “Bu ürün arılara çok zehirlidir. Özellikle çok kuru ve rüzgarlı hava koşullarında, ilaçlı tohum uygulaması sırasında ortaya çıkan tozlar sürüklenme ile taşınarak, çevredeki çiçekli bitkiler ve sularda kalıntı oluşturabileceğinden dolayı, arılar ve diğer polinatör böcekler ilaçlı tohum tozlarına maruz kalabilirler. Bu sebeple çok kuru ve rüzgarlı hava koşullarında ilaçlı tohum ekimi yapılmamalıdır. Tozlaşma amacıyla Bombus arısı kullanılan seralarda kullanmayınız."

Thiamethoxam

19 Aralık 2018 tarihi itibari ile şu ürünlerde kullanımı sonlandırıldı: Antepfıstığı, Armut, Biber, Domates (tarla), Elma, Fındık, Hıyar (tarla), Karpuz, Lahana, Marul, Mısır, Nar, Pamuk, Patlıcan (tarla), Şeftali, Tütün ve Zeytin.

Aralık 2019’daki yeniden değerlendirmeye kadar seradaki kullanımı ve tohum ilacı olarak kullanımı devam edecek.

07 Mart 2019 tarihine kadar ürünlere şu uyarı metni eklenecek: “Bu ürün arılara çok zehirlidir. Özellikle çok kuru ve rüzgarlı hava koşullarında, ilaçlı tohum uygulaması sırasında ortaya çıkan tozlar sürüklenme ile taşınarak, çevredeki çiçekli bitkiler ve sularda kalıntı oluşturabileceğinden dolayı, arılar ve diğer polinatör böcekler ilaçlı tohum tozlarına maruz kalabilirler. Bu sebeple çok kuru ve rüzgarlı hava koşullarında ilaçlı tohum ekimi yapılmamalıdır. Tozlaşma amacıyla Bombus arısı kullanılan seralarda kullanmayınız."

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanlığı’nın internet sitesinden duyurulan kararın tam metnine ulaşabilir ve inceleyebilirsiniz.

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Agust.2019- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLÜLÜK BULUŞMASI
  • PKU HASTALIĞI VE HAKİMİN BİLİM KARŞITLIĞI
  • ODD’LAR ve SİVİL TOPLUM İLİŞKİSİ
  • MAYMUN ÇİÇEĞİ ANKARA'DA HASTANEDE
  • BİR PROFESÖRÜN SAĞLIK İSYANI
  • SAĞLIK OKURYAZARLIĞI.!
  • PASTIRMALI KAŞARLI PİDE KAÇ LİRA.?
  • *GİDERLERSE GİTSİNLER.!* DEDİNİZ, GİTTİLER.!
  • MUĞLA NÜKLEER TIP MERKEZİ AÇILDI
  • IŞIK BİNYILI DERNEĞİ SU-GIDA-ENERJİ PANELİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP