Dinler Arası Sevda Türküleri

Dinler Arasında Dialog Olur da Sevda Türküleri Olmaz mı.? Bal Gibi Olur..Oldu bile...Dinler Arası Sevda Türküleri Aynı İsimle Kitaplaştı Binlerce yıl bir arada yaşayan toplulukların; coğrafyaya, dile, inanca ve zamana dayalı biçimlediği ilişki yumağı içinde kan, gözyaşı ve kinin yanı sıra hoşgörü, meşruiyet, dayanışma ve sevdayı da taşıyarak günümüze gelen kavimler yurdu Anadolu’da, aktörleri farklı kökenlere mensup aşklara ait halk şarkıları “Dinler Arası Sevda Türküleri” ismiyle kitaplaştı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Dinler Arası Sevda Türküleri

 

Dinler Arası Sevda Türküleri Aynı İsimle Kitaplaştı

Binlerce yıl bir arada yaşayan toplulukların; coğrafyaya, dile, inanca ve zamana dayalı biçimlediği ilişki yumağı içinde kan, gözyaşı ve kinin yanı sıra hoşgörü, meşruiyet, dayanışma ve sevdayı da taşıyarak günümüze gelen kavimler yurdu Anadolu’da, aktörleri farklı kökenlere mensup aşklara ait halk şarkıları “Dinler Arası Sevda Türküleri” ismiyle kitaplaştı.

 

Bir arada yaşamı ve el ele vermeyi dilediğini ifade eden ve gazeteci-yazar Hüseyin Irmak tarafından hazırlanan çalışma, farklı din mensupları arasında yaşanmış sevdaların eski belgelerde kalmış türkülerini yeniden gündeme taşıyor.

Punto Yayınevi ‘nce 202 sayfa olarak basılan ve Haziran 2009 itibariyle piyasaya çıkan “Dinler Arası Sevda Türküleri”, bazıları tamamen unutulmuş, bazıları hala söylenen toplam 84 türküyü barındırıyor.

 

Bazı Türküler Bugüne Kadar Bozulmadan Gelebilmiş ama Bazıları Kısmen de olsa Bozulmuş, değiştirilmiş..

Bu türkülerin bir kısmına ait notaları ve hikâyeleri de çalışmaya ekleyen Irmak; “ bazı türkülerin sözleri ise ya tamamen ya kısmen değiştirilmiş. Böylesi örneklerin de asıl sözleri ve kökenlerine ait bilgileri bulabildiğimiz oranda kitaba koyduk. Yalan yanlış müdahalelerle aşırı kirletilmiş bu alan, farklı yerlerden ve farklı kaynaklardan sabırlı bir çalışma sürdürülerek, titiz bir sosyal arkeoloji çalışması yapılarak temizlenebilir ancak. Bu çalışma, ülkemizde böyle bir zorunluluğu da göstermiş olacak.” diyor.

Kitap, derlenen türküleri, notaları ve hikayelerini Anadolu coğrafyasındaki evirilmeyi değerlendiren geniş bir yazıyla birlikte okuyucuya aktarıyor. Sonuç bölümünde ise kamuoyunun çok bildiği bazı parçaların asıllarına ait ilginç bilgilere kaynak belirterek yer veriyor.

Kitabın ekler bölümünde ise “Türkiye’de Popüler Müzik ve Çok kültürlülük Üzerine Notlar” başlığı ile Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’ndan Burcu Yıldız tarafından hazırlanmış önemli bir makale yer alıyor.

Türkülere bir de dinler arası açısından bakılmasını isteyen kitapta yer alan parçaları içeren bir müzik albümünün yapılması ve konserlerinin verilmesi için temaslar sürdürülüyor.

Ökkeş Bölükbaşı - 03. 07. 2009

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

  • MAHSUN USTA.?
  • BALIKSEVERLERİN DİKKATİNE
  • ÇEŞME & BAZLAMA & KAHVALTI.!
  • LALELİ FASHİON SHOPPİNG FESTİVAL
  • *OVADA* *ADANA* *KEBAP & KÜNEFE*
  • SHANG BRUNCH & GASTRONOMİK DENEYİM
  • ÖLDÜRME ARZUSU
  • *YAKAMOZ* BİR DRAM FİLMİ.!
  • ESKİ KOCAM(IZ) FİLM YAZISI / ELEŞTİRİSİ
  • *HADi be OĞLUM*
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP