Şehitler Rahatsız

Anadolu’da Yatan Tüm Şehitler Rahatsız.. Tarihler boyu bu toprağa şehit düşmüş ulu atalarımızı anma ihtiyacındayız. Bize ruh versinler istiyoruz. Çanakkale’ye ve Anıtkabir’e gidişlerimiz ondandır. Ulu atalarımızın yolumuzu aydınlatmasını istiyoruz. Savunma reflekslerimizi geliştirmek, gücümüzü artırmak istiyoruz.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Şehitler Rahatsız

 

Anadolu’da Yatan Tüm Şehitler Rahatsız

 

Tarihler boyu bu toprağa şehit düşmüş ulu atalarımızı anma ihtiyacındayız. Bize ruh versinler istiyoruz. Çanakkale’ye ve Anıtkabir’e gidişlerimiz ondandır. Ulu atalarımızın yolumuzu aydınlatmasını istiyoruz. Savunma reflekslerimizi geliştirmek, gücümüzü artırmak istiyoruz.

İnsanoğlu ölümü asla kabullenmez, insanın doğasında yaşamak için ölüme direnme güdüsü vardır. O nedenledir ki bugünlerde hepimizin tarihe ilgisi artmıştır. 

Geçen hafta Ankara’da DTCF Farabi Salonunda arkeoloji sempozyumu vardı. Koştum, dinleyici oldum. Geçen yıl yapılan kazı sonuçları anlatılıyordu. Kazılarda dünyada birinci imişiz. Dört gün sürdü yapılan kazıları anlatmak, o kadar çok kazı yapılmıştı.

Kazıları yapanların kaçı bizdendi diye bir istatistik rakamı veremem ama salonda gördüklerimin yüzde sekseni Alman, İngiliz, İtalyan, Fransız Yahudileriydi. Bizden güzel Türkçe konuşuyorlardı. Benim yetiştirdiğim arkeologlarım nerede diye merak ettim doğrusu. Kültür bakanlığım ne iş yapıyordu acaba?

“Tapınakta bulunan…” diye başlayan cümleler o kadar çoktu ki, tanıştığım hocalara itirazımı söyleme ihtiyacı duydum. Anadolu’nun antik tarihinde tapınak yoktur, hepsi anıt mezardır. Şaşırdılar, ezberlerinde “anıt mezar”, “anıt heykel” kavramı yok!

Helen yağmacılarına karşı verdiği deniz  savaşlarıyla ünlü Artemisia, yiğit kocası ölünce ona büyük bir anıt mezar yaptırdı, dünyanın yedi harikasından biriydi. Anıt müze idi, tıpkı Anıt Kabir gibi. Hatta onun adı Muzo, ondan sonra müzelerin adı oldu.

Helenleri üzerimize saldırtan Romalılardı. Geldi Romalı korsanlar o harika anıt mezarı yıktı, mermer sütunlarını Ceneviz kalesine taş diye kullandı, müzenin anıt heykellerini kaçırdı götürdü Avrupa müzelerine koydu, adına da koskoca bir yalanla “Roma dönemi eserleri” dedi!

Artemisia ölünce halkımız ona anıt mezar yaptırdı. Geldi Romalılar buna da tapınak dediler. Hatta İskender, Artemisia anıtmezarı yapılırken Efes’e kadar geldi, “Para vereyim kapısına benim adımı yazın” dedi, kabul ettiremedi. Büyük İskender’e evet demedi benim insanım!

Adıyaman Nemrud dağındaki anıt heykeller de öyledir. Tanrı falan değildirler, hepsi de Romalı saldırganlara karşı savaşmış ulu atalarımızdır, yakıldıktan sonra heykelleri yapılmıştır. Mustafa Kemal gibi, her biri ulu atamızdır.

Türbelerimiz vardır her bir yerde. Ulu dedelerimizdir onlar. Türbeler de anıt mezardır, tapınak değildir. Onları ziyaret eder, onların yaktığı ışıktan feyz almak isteriz, onlara dua eder, şükran duygularımızı ifade ederiz.

Çünkü, bu topraklarda huzur buluyorsak onların sayesindedir.

Arkeoloji sempozyumunda konuyla örtüşen bir resim sergisi afişi gördüm; “Anadolu Tanrıları 1.Kurultayı” başlığını taşıyordu. Çağdaş Sanatlar Merkezindeydi, gittim. Ressam Gür Dalkıran’ın sergisiydi. Tanıştım, kendisini kutladım. Temayı çok iyi yakalamıştı; bugün yaşanan karanlığı Anadolu Tanrıları endişeli bakışlarla gözlüyor ve ürküyorlardı. Tanrıların heykellerini çarşaflı, türbanlı, sarıklı adamlar kırıyor, kemiriyor,  arkalarında duran tuhaf karanlık giysili birileri onlara iplerle kumanda ediyordu.

Tanrı olarak resmettiği heykeller Nemrut dağındaki anıt heykellerdi. Anlattım, bunlar Tanrı değil yaşamış atalarımızdır. Onları bize Tanrılar diye tanıtan batılılardı, ezberimize bu yazılmıştı. Açıklamalarıma katıldı ve sevindi. Bu toprağı bize vatan yapan ulularımızdı onlar ve şimdi onların bıraktığı topraklarda bugün yaşananlardan rahatsız olduklarını resmediyordu bu resimler.

İşte resimlerden biri. İkizdereli Pantus Kralı VI.Büyük Bedri ile Ereğlili Filozof Herakles’in Kâhta’da buluştuğu anı resmeden kaya kabartma. Resimde, heykelin, yukarıdan ve kaidenin altından küçük adamlar tarafından kemirilmekte olduğunu anlatmış. Sanatçı duyarlılığı işte budur.

 

Mahiye Morgül

 

 

Diğer Haberler

  • CUMHURİYET KURTARILMAYI BEKLİYOR.!
  • İBN-İ HALDUN: 1332 - 1406
  • GEÇERKEN UĞRADIM; Özler Aykan Röportajı
  • BU; MİLLETİNE ÂŞIK BİR ADAMIN HİKÂYESİDİR.!
  • #BEN #MARİA #SUPHİ* OCAK.2021’de #KİTAPÇILARDA
  • *ERDOĞAN YARGILANSIN, CEZASIZ KURTULMASIN*
  • KAÇIŞ 1950 & İHSAN TAŞ
  • SABAH ALMANYA MUHABİRİ TÜRKİYE'Yİ TEHDİT ETTİ
  • ÜLKÜ TAMER'İN ARDINDAN
  • TÜRKİYE KISKAÇTA, AMBARGO BAŞLADI.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP