TÜRKİYE'NİN MEDYA HALİ & BALKAN ÜLKELERİ

Türkiye Basın Konseyi, Balkan ülkeleri basın konseylerinin temsilcilerinin katıldığı toplantıya ev sahipliği yaptı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TÜRKİYE'NİN MEDYA HALİ & BALKAN ÜLKELERİ

Türkiye Basın Konseyi,  Balkan ülkeleri basın konseylerinin temsilcilerinin  katıldığı toplantıya ev sahipliği yaptı.

 

UNESCO ve Avrupa Birliği desteğiyle gerçekleşen ve medyada özdenetimin tartışıldığı toplantıda, Bosna Hersek, Sırbistan, Kosova, Arnavutluk, K. Makedonya, Karadağ ülkelerinden meslektaşlarımız vardı.

Toplantıya ev sahipliği yaptığı için UNESCO temsilcisi Joshua Massarenti’nin Türkiye’ye teşekkür ettiği toplantıda ilk konuşmayı Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç yaptı ve Türk medyasının içinde bulunduğu durumdan söz etti, sadece son bir yılda yaşananları özetledi:

 

· 72 gazeteci gözaltına alındı, tutuklamalar oldu.

· Gazeteciler 563 defa hâkim karşısına çıkarıldı.

· Çok sayıda gazeteci hala tutuklu bulunuyor.

· Sansür yasası çıkarıldı.

· Habere ve TV programlarına erişim yasakları getirildi.

· Hatta televizyon dizileri bile yasaklandı.

· Ekranlar karartıldı, TV'lere ve gazetelere ceza kesildi.

· Dünya basın özgürlüğü endeksinde 165'nci sıraya düştük.

 

Bu sözlerden sonra konuşan Arnavutluk temsilcisi Koloreto Cukali, "Ne zaman Türkiye'deki durumu dinledikten sonra konuşma sırası bana gelse, çok zorlanıyorum, çünkü bizde de sorunlar var ama bu kadar ağır bir tablo ile hiç olmuyor" dedi.

Binlerce yıllık devlet geleneği, en az iki asırlık basın tarihi, 100 yıllık cumhuriyet, 70 yılı aşkın da demokrasi deneyimi olan Türkiye'nin, 2024 yılında, bu şekilde bir tabloya sahip olması ve yabancıların gözünde böyle değerlendirilmesi üzüntü verici ve bu durum, Türkiye'nin hak ettiği bir görüntü de değil.

 

AMA GERÇEK BU

Basın Konseyi için Türkiye'ye gelen yabancı gazeteciler, İstanbul'u görmekten, tarihi yerleri dolaşıp, güzel anılarla ayrılmaktan, Türkiye’nin ve insanlarının potansiyelini görmekten gayet mutlu oldular. Katılımcı ülkelerin tümü, yüzlerce yıl Osmanlı'nın birer vilayeti olarak kaldı ve hepsiyle tarihi ve kültürel bağlarımız var, İstanbul, her zaman onları etkiliyor, İstanbul’un ve Türkiye’nin başarılarıyla gurur duyuyorlar.

 

PROBLEM, EKONOMİSİNİN KÖTÜ YÖNETİLMESİ.!

Ancak ülkenin ekonomisinin kötü yönetilmesi, bunun sonucunda yaşanan insanların yoksullaşması, refah düzeyinin kaybı, işsizliğin artması, hukukun çiğnenmesi, medyanın medya olmaktan çıkarılması, demokrasinin rafa kaldırılması, ülkeyi yönetenlerin hesap vermez tutumları.

Kara para girişlerinden kara listelik olmalar, vatandaşlık satışı ile el âlemin pespaye mafya liderlerine kapı açılması, ülkeye bol miktarda şaibeli para girişine olanak tanınması, kural tanımaz çakarlı araçlarla seçim turlar atılması, bu ülkenin makyajını bozuyor.

 

TÜRKIYE’NİN HAK ETTIĞI KONUM

İşte bu yüzden de Türkiye hak ettiği konuma yükselemiyor, tersine geriliyor; son olarak gördünüz, 100 yıldır bu ülkede bulunan uluslararası firmalar tek tek kaçıyor.

Yıllar önce Avrupa Birliği üyeliği için kucak açılan, ‘Evet’ pankartları ile kutlama yapılan Türkiye günümüzde, batının her türlü uluslararası podyumundan dışlanmak isteniyor.

Ve ne yazıktır ki, ülkenin karar vericileri, bu tabloyu ne önemsiyorlar ne de dikkate alıyorlar. Umarız bu tavırlarının, Türkiye'ye zarar verdiğini bir gün anlarlar.

Doğan Satmış, 

22.Şubat.2024, İstanbul

 

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,

Balkan Basın Konsey'leri birlikte mücadele edecek

Türkiye Basın Konseyi ile Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO'nun işbirliğinde, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Basın ve Medya Konseyleri 3.Bölgesel Toplantısı İstanbul'da yapıldı.

"Güneydoğu Avrupa’da Medyaya Güvenin İnşası: Kamusal Yarar Olarak Gazeteciliğin Desteklenmesi" konulu toplantı Türkiye Basın Konseyi'nin ev sahipliğinde düzenlendi. Farklı ülkelerden Basın Konseylerinin temsilcileri, Avrupa Birliği ve UNESCO uzmanları, gazeteciler toplantıda bir araya geldi. Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, 2023 yılı basın özgürlüğü raporunda Türkiye ile ilgili tablonun vahim olduğunun altını çizdi. 180 ülke arasında Türkiye'nin 165'inci sırada yer aldığını,10 bini aşkın gazetecinin işsiz olduğunu vurguladı.

Basın Konseyi'nin medya etiğinin uygulanması ve ifade özgürlüğünün sağlanması için mücadele ettiğini belirten Türenç şunları söyledi:

"Dünyanın bazı bölgelerinde olduğu gibi Türkiye'de de çok zor bir sürecin içinden geçtiğimizi biliyoruz. Ne olursa olsun ifade ve basın özgürlüğü iletişim özgürlüğü için tüm değerlerin yaşatılmasını çok önemsiyoruz.

Yüzyıllık Türkiye Cumhuriyeti'nde maalesef Türk medyası çok zor bir dönem yaşıyor. Gazeteciler yazdıkları ve söyledikleri nedeniyle sadece 1 yılda 563 defa hâkim karşısına çıkarıldı. 72 gazeteci gözaltına alındı. Habere ve TV programlarına erişim yasakları konuldu. Hatta senaryoları beğenilmedi diye dizilere bile yasaklar getirildi."

İstanbul, Harbiye Crowne Plaza Otel'de 17 Ocak Çarşamba günü başlayan toplantı iki gün sürecek. Toplantıya, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, K. Makedonya, Kosova ve Arnavutluk Basın Konseyleri temsilcileri katılıyor. Toplantının açılışında, Saraybosna UNESCO Antenna Bölge Proje Koordinatörü Joshua Massarenti,  organizasyon için Türkiye Basın Konseyi'ne teşekkürlerini iletti.

Video konferans aracılığıyla toplantıya katılan Unesco Paris İletişim ve Bilgi Sektörü Kıdemli Program Uzmanı Ana Christina Ruelas, bilgiye erişim hakkı ve dijital platform içeriklerinin düzenlenmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toplantıya, yabancı konukların yanı sıra, Türkiye Basın Konseyi Yüksek Kurul üyeleri de katılıyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi de Basın Konseyi Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olarak zirvede İzmir’i temsil ediyor.

İstanbul, 17-01-2024 16:05

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #Toplumsalmuhalefet,


Diğer Haberler

  • BERAT’A BERAT.!,
  • TÜRKİYE'NİN MEDYA HALİ & BALKAN ÜLKELERİ
  • ÜÇ YILDIR DİRENEN BOĞAZİÇİLİLER VE NAZIM
  • İSKİ'YE HAK ARAMAYA GİTTİLER, KOVULDULAR
  • MEDYA DÜNYASINI ÜZEN ÜÇ KAYIP
  • YENİ “DOSTUMUZ” İNGİLTERE... HAYIRLI OLSUN.!
  • 100’ÜNCÜ YILINDA TÜRKİYE FOTOĞRAFI
  • TÜRKİYE’DE SOSYAL DEMOKRASİ
  • LGBT VE 250 BİN KİŞİLİK GÖSTERİ
  • FELAKETİN DEMOGRAFİK ETKİSİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP