*GİDERLERSE GİTSİNLER.!* DEDİNİZ, GİTTİLER.!

*Para için gidiyorlar* yanılgısı, Apple, Tesla, Chobani ve Ordinaryüs Prof. Ernst Hirsch,

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

*GİDERLERSE GİTSİNLER.!* DEDİNİZ, GİTTİLER.!

*Para için gidiyorlar* yanılgısı, Apple, Tesla, Chobani ve Ordinaryüs Prof. Ernst Hirsch,

Sağlık Bakanı, yurtdışına giden doktorların gitme gerekçesini açıklarken, ‘kahvehane’ tavrıyla eliyle para sayma işareti yaptı.

Bu hareketin bir bakana yakışıp yakışmayacağı bir yana, yurtdışına akının gerçek nedeninin bu olmadığını hepimiz biliyoruz.

Dünyada en saygın mesleklerden biri tıp hekimliğidir.

Gittiğiniz her yerde ve yaş sınırı olmadan doktor olduğunu söylediğinizde saygı görürsünüz. Başka hiçbir meslek sahibini, uçak gibi, otel gibi hatta kafe, restoran gibi yerlerde ihtiyaç varsa göreve çağırmazlar.

Ayrıca doktorların her tedavisi, insana bir şey kattığı için, kesinlikle unutulmaz. Aradan 30 yıl geçse de sizi sağır olmaktan kurtaran, size bir evlat veren, yaşamınızı 10 yıl uzatan bir doktora şükran duyarsınız, tıpkı size bir harf öğreten öğretmene duyulan minnet gibi.

Ama böyle saygın bir mesleğin sahiplerine, Türkiye’de yapılan muamele maalesef üzücü. Devletin en tepesinden *Giderlerse gitsinler.!* sözleri yükseldi, en alttaki sıradan insanlar ise, *Ben doktor dövüyorum, daha ne olsun.?* diyorlar ve bunu övünç meselesi olarak anlatıyorlar.

Kendisi de bir hekim olan bakan, son yıllardaki icraatlar da böyle bir ortama yol açıldığını açıkça itiraf edip, özür dilemesi gerekirken, ‘para sayma’ işaretini tercih etmemeliydi.

Türkiye’de yeni Cumhuriyet kurulduğunda en büyük eksiklik üniversitelerdeydi, bilim alanındaydı. Almanya’da Hitler rejiminden kaçan Yahudi kökenli Alman akademisyenlere Atatürk kapıları açınca, Türkiye bir anda, dünyanın en saygın bilim insanları için bir sığınak haline geldi.

Günümüzde, eğer Türkiye’de bilim adına bir şeyler varsa, bunda Nazi rejiminden kaçıp Türkiye’ye gelen 142 bilim insanının katkısı büyüktür.

Amerika Birleşik Devletleri’nin, dünya lideri olmasının temelinde de başka ülkelerdeki en parlak insanları kendine çekmesi yatar;

Bugün bir telefonu on binlerce liraya satılan Apple’ı kuran Steve Jobs Suriyeli bir babanın oğluydu,

Dünya otomobil devi Tesla’yı kuran Elon Musk ise Güney Afrikalıdır.

Amerika’da milyar dolarlık yoğurt firması Chobani’yi kuran Hamdi Ulukaya ise Erzincanlı bir Kürt’tü ve terörist diye suçlanmamak için Türkiye’den kaçınca bugünlere gelebildi.

Bu insanlar, kendi ülkelerinde, ‘Para işareti’ yapılarak aşağılanmayı kabul etmedikleri için, ülke değiştirip başarılı oldular. Sonuçta Suriye bir Apple’ı, Güney Afrika bir Tesla’yı, Türkiye ise bir Chobani’yi kaçırdı, elin oğlu kazandı.

‘Para işareti’ yapan sayın bakan keşke bu yazacağım bu anıyı okuma şansını bulsaydı: Nazi rejiminden kaçıp Türkiye’ye gelen Hukukçu Ordinaryüs Prof. Ernst Hirsch, cumhuriyetin 10 yıl kutlamaları törenine onur konuğu olarak katılmıştı ve hatıralarını 1933 yılında şöyle anlatmıştı:

“29 Ekim akşamı sanki kıyamet kopuyordu, davet Dolmabahçe Sarayı’ndaki devasa salondaydı. 600 metre uzunluğundaki rıhtım ışıl ışıl bezenmişti. Ve işte ben, kendi Alman vatanında hor görülen, işgal ettiği mevkilerden kovulan, evini yurdunu terk edip yabancı ülkelere kaçmak zorunda bırakılan ben, bu muhteşem sarayda, ülkenin seçkinleri arasında, sayılan, saygıdeğer bir Alman profesör olarak hazır bulunmaktayım. Talihin yüzüme güldüğü bu olağanüstü an daha Türkiye’deki ilk yılımda nasip olmuştu.”

O yıllarda Türkiye’yi yönetenlerin vizyonu-uzgörüsü işte böyleydi. Ve işte bu yüzden o yıllarda bir dolar sadece 1 Türk Lirası idi, şimdiyse 1 dolar 28.5 TL ve emekliler 5 bin TL aldılar diye ailece seviniyorlar.

Doğan Satmış

 Tags: #Atatürk, #Tesla, #Elon, #Musk, #Chobani, #Hamdi, #Ulukaya, #Ernst, #ABD, #Hirsch, #Apple, #Steve, #Jobs, #Almanya, #Hitler, #Yahudi, #Para, #işareti, #Nazi,

#ÖkkeşBölükbaşı, #medyagunebakis.com, #ToplumsalMuhalefet,

Diğer Haberler

  • PASTIRMALI KAŞARLI PİDE KAÇ LİRA.?
  • *GİDERLERSE GİTSİNLER.!* DEDİNİZ, GİTTİLER.!
  • MUĞLA NÜKLEER TIP MERKEZİ AÇILDI
  • IŞIK BİNYILI DERNEĞİ SU-GIDA-ENERJİ PANELİ
  • TARIM TÜRKİYE’SİNDEN AÇLIĞA.!
  • İTALYAN, *DEFNE SAHRA HASTANESİ* AÇILDI
  • HOLLANDA’DA TARIM.!
  • ÜRETİCİYİ KAZIKLADILAR, KANDIRDILAR.!
  • ONAY ALAN COVİD AŞILARI VE ÖZELLİKLERİ:
  • TÜRKİYE'NİN BUĞDAY KARNESİ.!
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP