BİR ATATÜRK MİRASI DAHA YIKILIYOR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölümünden Önce Son Kez 19 Mayıs Kutlamalarını İzlediği, 19 Mayıs Stadyumu Yıkılıyor...

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BİR ATATÜRK MİRASI DAHA YIKILIYOR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölümünden Önce Son Kez 19 Mayıs Kutlamalarını İzlediği, 19 Mayıs Stadyumu Yıkılıyor...



Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünden önce son kez 19 Mayıs kutlamalarını izlediği, 19 Mayıs Stadyumu yıkılıyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Gençlik Spor İl Müdürlüğü’nün “19 Mayıs Stadyumunun hurda karşılığı yıkım ve moloz nakli işi ihalesine çıkış kararına" dava açtı. Ayrıca Mimarlar Odası, 19 Mayıs Stadyumunun yıkımına dair tesis edilen idari işlemin yürütmesinin durdurulması ve takiben iptaline karar verilmesi talebiyle de bakanlığa karşı harekete geçti.


19 MAYIS STADYUMUNUN YIKIMI TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLARA YOL AÇAR

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Cumhuriyet döneminin sembolik yapılarından olan Ankara 19 Mayıs Stadının yıkılması, yıkarak inşa etme sürecinden kaynaklanan hatalarının tekrar edilmesi ve hem ülkenin hem de Ankara’nın toplumsal mekansallığından bir Cumhuriyet hafızasının  daha yok edilmesi anlamına gelecektir” diyerek tepki gösterdi. Candan şöyle devam etti:

“Onarılarak korunması ve geliştirilmesi mümkün olan hafıza mekanlarının yık yap bakış açısına heba edilmesi, hükümetin genel karakteri halinin almıştır.  Telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacak bu yıkım Cumhuriyet düşmanlığının ifadesi, vefasızlığın son örneğidir. Atatürk’ün hatıralarının  ve Cumhuriyet eserlerinin korunması esastır. Bu nedenle yıkım ihalesi kararının yürütmesi durdurmalı, takiben karar iptal edilmelidir. Öte yandan yıkımı gündemde olan,  Atatürk’ün hatıralarının olduğu 19 Mayıs Stadyumu’nda hükümetin sözde  'vefa ve veda' mitingi düzenlemesi, Cumhuriyet’le hesaplaşmanın mekânsal karşılığıdır. Atatürk’ün hatıralarının olduğu 19 Mayıs Stadyumu’nu yıkımı vicdansızlıktır. Yıkımına onay verenler 24 Haziranda bu yıkımın altında kalacaktır.”

KORUNMASI GEREKLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI

Candan, sözlerine şöyle sürdürdü:

“Ankara Altındağ İlçesi Fevzipaşa Mahallesi, 24076 ada 1 parselde yer alan 19 Mayıs Spor Kompleksinin hurda karşılığı yıkım ve moloz nakli işinin ihale edileceği ilanı Basın İlan Kurumunun www.ilan.gov.tr internet sayfasında yer almış, bazı gazetelerde yıkıma ilişkin haberler çıkmıştır. Dün itibariyle öğrendiğimiz ihaleye ilişkin ihale yapılmasına ilişkin karar ile idarenin yıkım kararına dava açtık. Kültürel varlıklarımız ve geleceğimiz tehdit altındadır.”


 


TESCİL DAVASI DEVAM EDİYOR

Stadyumun tescil edilmesine ilişken davalarının devam ettiğini de hatırlatan Candan,  “Bu alanın tescilli kültür varlığı olarak gelecek kuşaklara aktarılmasına ilişkin Koruma Kurulunun red kararını yargıya taşıdık ve davamız devam ediyor. AKP hükümeti döneminde Cumhuriyetin mekansallığının simge kenti Başkent Ankara, hm yerel hem de merkezi hükümetin rejimle hesaplaşması mekanı haline geldi. Onlarca kültürel varlığımız yıkıldı, kamusal alanlarımız, işgal ve talan edildi. Hafıza mekanlarımızı, anılarımızı biriktirdiğimiz değerlerin yıkımları ile belleklerimiz, ortak hafızalarımız hedef alındı.  Ankara’da hükümetin yapacağı son mitingin19 Mayıs Stadyumunda hem de ülkenin kurtuluşunun simge gününün ismini taşıyan alanda yapılıyor olması çok manidar. Otoriter rejime  veda ve son toplantıları olsun. 19 Mayıs Stadyumunun AKP hükümeti dönemyıkıntılar arasından onu yeniden inşa edecek bir irade ortaya çıkacaktır” dedi.

 

İHALE KARARI HUKUKA VE KAMU YARARINA AYKIRI

Yıkım ihalesi kararının kamu yararına, kültürel zenginliğimizin kuşaklar arasında aktarılması gerekliliğine, hukuka, ilgili yasal mevzuata amaç yönünden de aykırı olduğunu da bildiren Candan, 19 Mayıs Stadyumu’na ilişkin şu bilgileri verdi:

“Ankara’nın kentsel gelişiminde ve hafızasında önemli bir yere sahip olan Ankara 19 Mayıs Stadyumu, gerek büyüklüğü gerekse de kente olan fiziksel, sosyal, kültürel etkileri ile başkentin önemli yapılarındandır. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk stadyum kompleksinin içerisinde bulunan diğer işlevler alanın maç veya tören haricinde de kullanımına olanak tanıyarak kısmi zamanlı kamusal alan olarak değerlendirilmesini de sağlamaktadır. İnşa edildiği zamandan günümüze kadar özgün işlevini sürdürmesi ve Cumhuriyetin ilanı birlikte oluşan çağdaş toplumda yer bulmasıyla süreklilik değerine sahiptir. Süreklilik değerine paralel olarak, gereksinimleri hala karşılıyor olması, topluma sağladığı yarar ve Ankara’nın spor ve toplum yaşamına katkıları da göz önünde bulundurulduğunda ekonomik ve işlevsel değerini de koruduğu anlaşılmaktadır. İnşa edildiği tarihten itibaren Ankara’nın en önemli kamusal alanlarından biri olan 19 Mayıs Stadyumu farklı gruplardan kalabalıkların toplanma alanı olması ile Ankara’nın kentsel hafızasını oluşturan bir mekan olmasının yanı sıra taşıdığı anı değeri ve tarihsel değer nedeniyle de korunması gereklidir. Ankara 19 Mayıs Stadyumu, Beşiktaş İnönü Stadı’nın yıkılmasıyla ülkesi İtalya’da benzer dönemlerde tasarladığı spor yapıları koruma altına alınmış olan Paolo Vietti-Violi’nin ülkemizdeki tek stadyum yapısı olarak günümüzde varlığını sürdürmekte ve dönemin mimari özelliklerini yansıtmasıyla belge niteliği de taşımaktadır.”

Odatv.com - 10.06.2018


 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Haziran.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ --- okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP