ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK

ADAM OLMAK – OLAMAMAK Profesör, Doktor, Akademisyen, Öğretim üyesi, Bankacı, İşadamı, Siyasetçi, Milletvekili, Belediye Başkanı, Gazeteci, İşçi, Sporcu, Öğrenci, Tamirci, Kapıcı vs. her şey olabilirsiniz. Ama “Adam Olmak” işte adam olmak başka bir şey…

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ADAM OLMAKOLAMAMAK

Profesör, Doktor, Akademisyen, Öğretim üyesi, Bankacı, İşadamı, Siyasetçi, Milletvekili, Belediye Başkanı, Gazeteci, İşçi, Sporcu, Öğrenci, Tamirci, Kapıcı vs. her şey olabilirsiniz.

Ama Adam Olmak” işte adam olmak başka bir şey…

Maalesef her kes Adam Olamıyor. olması da olanaklı değil zaten. Nedeni ise;

İnsanoğlu-kızı’nın doğum yeri, büyüdüğü ortamdan edindiği, edinemediği Kültür, yetiştiği büyüdüğü ortam ile yaşadığı sosyal ortamın kültürünü özümseyip, özümseyememiş olmasıyla orantılıdır.

Ayrıca söz konusu kişinin; Kendi geleceğine yönelik olarak seçim ve tercihleriyle ilgili kararları yani hangi karakter özelliklerine uygun yaşadığı bu yaşamsal kararlarını iş ve aile hayatındaki uygulamalarında nasıl kullanıyor, çevresiyle ilişkilerinde yansıttığı özellikler nelerdir. Hedefleri, amaç ve ilkeleri, topluma karşı görevleri ve geleceğe ilişkin ileri görüşü (misyon ve vizyonu) nedir. İşte bunların tamamı Adam Olmak veya Olamamak’ lığı ortaya çıkarıyor.

 

GAZETECİLİK

Bir gazetenin hazırlanmasında ve çıkarılmasında görev alan kişilere gazeteci adı verilir.

Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir.

Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir.

Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur.

Gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir.

 

Gazetecilik türleri

Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazeteler okuyucularına dünyada olup bitenlere ilişkin olabildiğince fazla ve doğru bilgi vermek amacındadır.

Gazetecilik, haberi doğru kaynaktan almakla yükümlüdür. Gazetecilik kulaktan dolma bilgilerle yapılmaz.

 

KİRLİ GAZETECİLİK

Gerçek gazeteci Şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, para karşılığı haber, reklam karşılığı haber ve yıpratma amaçlı haber yapmaz. Bu unsurları içeren gazetede çalışmaz.

Gazeteci asıl olarak kanunlara saygılı, ahlaklı, namuslu, dürüst, çalışkan kişilerdir.

Gazetecilik mesleğinin okullarından alınan eğitimli kişiler mesleklerinde başarılı, kurallarına uyan, uygun davranışlarda bulunan kişilerdir.

Ancak bu noktada olaya sadece gazeteci açısından değil, bir de haberin kaynağı açısından bakmak gerek. Her ne kadar içinde yoksa bozulmaz gibi düşünsek de bazı haber kaynağı hedef kitle kişiler, para verip haber yazdırarak, ihtiyacı yokken doğrudan para vermektense reklam verip kendileri hakkında iyi şeyler yazdırmayı marifet gibi görüyorlar. Böylece gazetecinin yozlaşmasına sebep oluyorlar.

 

YOZ GAZETECİLİK

Çünkü bu olay devamlı sürüp gitmeyince, yoz gazeteci reklam, sponsorluk veya haber karşılığı para alamadığında, duyulup duyulmamasına aldırış etmeden hatta özellikle duymalarını sağlayacak şekilde küfüre varan çirkinlikleri yapıyorlar. Tabii bu hareketin sonunda parayı da alıyorlar. Sonra da hiç bir şey olmamış gibi birbirlerine onur ödülleri (plaket) vererek, sanki olağan, doğru, dürüst bir iş yapmış gibi, ahlak, gelenek, görenek göz ardı edilerek bir birlerini kutluyorlar.

 

Okullu Gazeteci, Ruhsatlı Gazetecidir.

Gazetecilik bölümünde okuyanlar ruhsatlı gazetecilerdir. Gazetecilik vasıflarına yatkın kişilerdir. Bu bölümü okuyanlar, akademik olarak ta başarılı olabilir, serbest piyasada veya kurum çatısı altında da çalışabilirler.

Gazetecilik ruhsatına sahip kişiler bu işin okulunu okumuş kişilerdir. Bunun dışında meslekte yeterli olmayan, kendilerini meslektaş gibi gösteren kişilere de rastlamak mümkündür.

Gazetecilik içinde muhabir, editör, grafikçi, foto muhabiri, yazı işleri müdürü, sorumlu yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni gibi unvanları alır.

Televizyonlarda da haber programları yapabilir, gazete ve dergilerde de çalışabilirler. Ayrıca kurumların basın yayın müdürlüklerinde de çalışma imkânlarına ulaşabilirler.

 

Etik Gazetecilik

Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önyargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmak, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarındandır. Gazetecilik mesleği ve gazetecilik sektörü (gazete, radyo, televizyon, internet gibi kitlesel yayın organları) demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücü yanında (yasayıcı-meclis, yürütücü-hükümet, yargılayıcı-mahkemeler) dördüncü -denetleyici devlet gücü olarak anılır.

 

Araştırmacı Gazeteci nedir?

Önce soruyu tersinden soralım:

Araştırmayan gazeteci nedir? Öyle bir gazeteci türü mü var?

İşte yanıt: sürüsüne bereket.

Eskiden gazeteler Babıalî denen semtteyken, muhabirler çantaları omuzlarında seğirtip dururlardı bir yerlere;

Ama sonra havaalanı yakınlarında kuş uçmaz kervan geçmez semtlere taşındılar ve kapılarına silahlı nöbetçiler, agyarına manî efradına camî elektronik turnikeler kondu.

Artık bugün gazeteciler telefonla haber alır, çoğunlukla da akşam içtiği meyhaneyi, çöplendiği sofraları, fingirdeştiği orospuları, önlerine konan buyrukları "haber" yapar oldular.

Gazetecilik düpedüz marketing (yani Ali'nin menfaat hesaplarını Veli'ye sokuşturma mesleği) oldu.

Ondandır, işsiz kalan gazetecilerin bir kısmının koşup "halkla ilişkiler" bilmem nesi olmasındaki sebebi hikmet.

Bir nevi "kıyakçılık" yani; birilerinin orasını bizim münasip bir yerimize duhul etme konusunda simsarlık.

O nedenle, "haber" denince aklıma "maksatlı telkin" geliyor.

Şimdi bu manzarayı umumiyeyi bu kadar kısa ve kahvehane muhabbeti tadında açıklayıverdikten sonra, asıl konumuz olan "araştırmacı" gazeteciye gelelim.

Necdet Şen - 28 Temmuz 2001

 

 www.medyagunebakis.com

 

 

 

 

 

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP