ÜMİT KAFTANCIOĞLU CİNAYETİ

2018 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Ve Anma Gecesi 7 Nisan 2018 Cumartesi Günü Saat:19.00'da Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezinde

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

 ÜMİT KAFTANCIOĞLU CİNAYETİ

2018 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Ve Anma Gecesi

7 Nisan 2018 Cumartesi Günü Saat:19.00'da Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezinde

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER VE

ÜMİT KAFTANCIOĞLU CİNAYETİ

Öldürülen gazeteci Ümit Kaftancıoğlu'nun cinayetinden bir kişi ceza aldı, dört yılda tahliye oldu. Oğlu Ali Kaftancıoğlu katillerin eğitimsiz olduğunu asıl azmettirenlerin yargılanması gerektiğini söylüyor.

Gazeteci Ümit Kaftancıoğlu 11 Nisan 1980'de evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında çapraz ateşle öldürüldü. Kaftancıoğlu yazar ve TRT İstanbul Radyosu prodüktörüydü. 

Cinayetin faili olarak bir kişi, “Kaftancıoğlu solcu olduğu için öldürdüğünü” söyleyen Ahmet Mustafa Kıvılcım müebbet hapis cezası aldı, dört yıl yatıp çıktı. 

Ümit Kaftancıoğlu’nun oğlu Ali Naki Kaftancıoğlu bugün artık babasının gerçek faillerinin cezalandırılmasıyla ilgili umudunun kalmadığını, Kaftancıoğlu cinayetinde asıl, failleri azmettirenlerin ortaya çıkarılmasının ve onları destekleyen dış güç odaklarının deşifre edilmesi gerektiğini söylüyor. 

SUÇLU BULUNAN TEK KİŞİ 4 YILDA TAHLİYE OLDU

“Babam 12 Eylül öncesinin çatışmalı ortamında öldürülmesinden altı ay önce tehditler almaya başlamıştı. Ama bu onun düşüncelerini savunmaktan geri bırakmadı, aksine daha da sertleşti diyebilirim. Sonra 11 Nisan 1980’de öldürüldü.” 

“Cinayetin failleri bulunmadı. Darbenin ardından MHP İstanbul Davası’nda babamın cinayetinin faili olarak dört kişi yargılandı. Yargılananlardan ikisi hiç bulunamadı, biri suçsuz bulundu, Ahmet Mustafa Kıvılcım müebbet hapse mahkum edildi. Ama Askeri Mahkeme Kıvılcımın babamın doğrudan katili olmadığını 'feri faili' olduğu gerekçesiyle cezayı sekiz yıla indirdi. Kıvılcım da iyi hal gibi sebeplerle dört yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi.” 

Ali Naki Kaftancıoğlu yargı sürecinin daha ileriye gitmediğini, bu cinayetlerin gerek askeri mahkemeler gerekse devletin organize yapısı sebebiyle üstüne gidilmediğini söylüyor. 

“Ben babamın katillerini çok fazla suçlamıyorum. Onlar ülkücü, eğitimsiz, Muhsin YazıcıoğluAlparslan TürkeşYılma Durak gibi isimler tarafından dolduruluşa getirilmiş kimselerdi. CIA gibi yurt dışı kaynaklı güç odakları tarafından desteklenen, Abdullah Çatlı gibi pis işlere bulaşmış bir elleri cinayet, bir elleri eroin ve kara parayla gezen kişilerdi. Asıl onların cezalandırılması, bunları destekleyen güç odaklarının ifşa edilmesi gerekirdi."

"ONLARI ÖLDÜRMEK GELECEĞİ ÖLDÜRMEK"

Kaftancıoğlu asıl faillerin, azmettiricilerin  bulunması, cinayetlerin aydınlatılması konusunda umutlu değil. 

“Ben AKP iktidarında bu cinayetlerin aydınlatılacağına, gerçek faillerin yargılanacağına inanmıyorum. Cumhuriyete ve çağdaşlığa düşman bir hükümetin bizim istediğimiz anlamda bir araştırma yapacağını düşünmüyorum.” 

Kaftancıoğlu’nun asıl istediği babasının cinayetinde failleri azmettirenlerin ortaya çıkarılması, onlara destek veren güç odaklarının deşifre edilmesi ve bir de Ümit Kaftancıoğlu gibi düşünceleri sebebiyle suikaste kurban gitmiş kişilerin düşüncelerinin sınıflarda okutulması. 

“Belki o zaman onları öldürdüklerinde aslında geleceklerini öldürdüklerini anlarlar.” (EA)

Ümit Kaftancıoğlu.?

Ümit Kaftancıoğlu, 1935 yılında Ardahan'ın Hanak ilçesinin Koyunpınarı (Saskara) köyünde dünyaya geldi.

İlkokulu bitirdikten sonra köy çocuklarına açık tek kapı olan Köy Enstitüsü’ne girmek için yıllarca uğraştı, Cılavuz Köy Enstitüsü’ne girdi. Kaftancıoğlu, Cılavuz Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra Mardin’in Derik ilçesinde ilkokul öğretmeni olarak görevine başladı.

Daha sonra Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünü bitirip bir süre Rize’nin Pazar ilçesinde Türkçe öğretmenliği yaptı. Yedek Subay olarak görev yaptığı askerlik dönüşü, TRT'nin açtığı sınavı kazanarak, Köy Yayınları bölümünde göreve başladı. TRT İstanbul Radyosu'nda "Av Bizim Avlak Bizim", "Dilden Dile" ve “Yurdun Dört Bucağından” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın eksiğini ve sıkıntılarını mikrofona taşıdı.

 “Gerçek edebiyatın halkın ağzında, dilinde olduğunu bilmeliyiz. Halkın sözlü edebiyatını yazıya geçirecek, değerlendirecek olanlar da halk çocuklarıdır.” Diyen Kaftancıoğlu Anadolu'yu gezerek derlemelerle halkın sözlü yazınını ve halk türkülerini yazıya döktü. “Evreşe Yolları Dar” ve “Yüksek Yüksek Tepeler Ev Kurmasınlar” türküleri Kaftancıoğlu'nun derlemeleri arasındadır.

Radyo programcılığı yanında edebiyat dünyasında da adını duyuran Kaftancıoğlu, "Dönemeç"le (Öykü) TRT Büyük Ödülü birincilik (1970) ve "Hakullah"la (Röportaj) Milliyet Gazetesi Karacan Ödülü birinciliği (1972) aldı. 11 Nisan 1980 günü görev yaptığı TRT İstanbul Radyosu’na gitmek için çıktığı evinin önünde öldürüldü.

Eserleri

Kaftancıoğlu Dönemeç, Çarpana ve İstanbul Allak Bullak öykülerini, Hakullah röportajını, Yelatan ve Tüfekliler romanlarını, Tek Atlı Tekin Olmaz ve Köroğlu Kolları halk destanlarını ve Kekeme Tavşan, Çizmelerim Keçeden, Altın Ekin, Dört Boynuzlu Koç, Hızır Paşa, Çoban Geçmez, Şülgür Deresi ve Salih Bey çocuk kitaplarını kaleme aldı.

Elif Akgül

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon bölümü mezunu. Daha önce İMC TV'de muhabir olarak çalıştı. bianet'in İfade Özgürlüğü haberleri editörlüğünü yapıyor.

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

 

ÜMİT KAFTANCIOĞLU ANISINA

11 Nisan 1980'de katledilen TRT İstanbul Radyosu Prodüktörü, Gazeteci-Yazar Ümit Kaftancıoğlu, öldürülüşünün 32. yılında adına düzenlenen törenle anılıyor. Törende Kaftancıoğlu adına düzenlenen öykü yarışmasının ödülleri de sahiplerine verilecek.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri Ödül töreninin de yapılacağı, Ümit Kaftancıoğlu'nu Anma Etkinliği 7 Nisan Cumartesi günü saat: 19.00' da Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapılacak.

2012 Öykü Yarışması Sonuçları

Yarışmada seçici kurul Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Dr. Ali Naki Kaftancıoğlu, Dr. Canan Kaftancıoğlu ve Öztürk Tatar'dan oluştu.

"Garnik ile Şaşik" adlı öyküsü ile Ayşe Başak Kaban birinciliği aldı. İkincilik ödülü "Vapurdaki Okurun Ve 77 Sayfalı Kitabın..." adlı öyküsü ile Fuat Sevimay'a verildi. Üçüncülük ödülü ise "Sultanı Gören Var mı?" öyküsü ile Ayla Şenel'e gitti.

Seçici kurul ayrıca Hakan Cucunel, Güldem Şahan, Ahmet Karakulak, Mehmet Ergün, Özlem Kavukçu, Atiye Güner Tümüklü ve Bahar Doğru'yu mansiyona değer gördü.

AZMETTİRENLER YARGILANMADI

Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 gününün sabahı, evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında çapraz ateşle öldürüldü. Emniyet'te, "Onu solcu olduğu için öldürdüm" diye ifade veren Ahmet Mustafa Kıvılcım, Askeri Mahkeme'de önce ömür boyu hapse mahkûm edilse de cezası, Askeri Yargıtay tarafından bozuldu. Kıvılcım, dört yıl tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı; azmettirenler ise yargı önüne hiç çıkmadı. (HK)

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


KAFTANCIOĞLU'NUN KATİLİ HALA CEZASIZ

Ümit Kaftancıoğlu, adına verilen öykü ödülleriyle ölümünün 30. yıldönümünde anıldı. Geçen sürede cinayetin failleri yargı önüne çıkarılmadı. Yazarın Toplumsal Bellek Platformu sözcüsü oğlu Ali Kaftancığlu “Siyasi cinayetlerin peşindeyiz” diyor.

Kaftancıoğlu'nun Katili 30 Yıl Sonra Hala Cezasız

"Tehdit alıyorum, çok sıkıştırmaya başladılar; belki bir daha görüşemeyiz!"

İstanbul Radyosu Eğitim Kültür Yayınları programcısı, öykü ve roman yazarı Ümit Kaftancıoğlu cinayeti de Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti gibi göz göre göre geldi: Kaftancıoğlu'nun ölümünden önce tehdit edildiği devletin yetkili birimlerince biliniyordu.

Kaftancıoğlu, 11 Nisan 1980 gününün sabahı, evinden işe gitmek üzere dışarı çıktığında çapraz ateşle öldürüldü. Emniyet'te, "Onu solcu olduğu için öldürdüm" diye ifade veren Ahmet Mustafa Kıvılcım, Askeri Mahkeme'de önce ömür boyu hapse mahkum edilse de cezası, Askeri Yargıtayca bozuldu. Kıvılcım, 4 yıl tutuklulu kaldıktan sonra serbest bırakıldı; azmettirenler ise yargı önüne hiç çıkmadı.

ÖYKÜ YARIŞMASIYLA ANILDI

Asıl adı Garip Tatar olan Kaftancıoğlu, ölümünün 30. yılında adına verilen öykü  ödülleriyle dün anıldı.

Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen ödül törenine Kaftancıoğlu'nun siyasi cinayetlerin aydınlatılması için kurulan Toplumsal Bellek Platformu sözcülerinden olan oğlu Dr. A. Naki Kaftancıoğlu ile gelini Dr. Canan Kaftancıoğlu, torunları, arkadaşları ve sevenleri katıldı. Tören Kaftancıoğlu'nun hayatını, arkadaşlarının tanıklıklarıyla anlatan belgesel gösterimiyle başladı.

YAŞADIĞIMIZ DÜŞ KIRIKLIĞI...

Sivas Madımak katliamında öldürülen şair Metin Altıok'un kızı Zeynep Altıok, törende Toplumsal Bellek Platformu adına açıklama yaptı.

Faili meçhul siyasi cinayetlerde yakınlarını kaybetmiş aileler olarak, 11 Şubat'ta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) iktidar ve muhalefet partileri ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ile yaptıkları görüşmeyi hatırlatan Altıok, şöyle devam etti:

"Meclis'te görüştüğümüz her siyasinin bu kayıpladan derin üzüntü duyduğu ve bu karanlık geçmişin aydınlatılmasında pay sahibi olmak istediği izlenimini aldık. Ne var ki araştırma komisyonu kurulma öerimizin, 6 Nisan günü Meclis Genel Kurulu'nda reddedilmesi, bu izlenimimizin yanıltıcı olduğunu gösterdi. Yeniden büyük bir düş kırıklığı yaşadık."

CİNAYETLERİN PEŞİNDEYİZ

Kaftancıoğlu'nun oğlu Dr. A. Naki Kaftancıoğlu ise bianet'e yaptığı açaklamada, "Şu anda Araştırma Komisyonu kurulsa da birşey çıkmayacağı söylendi bize" dedi:

"Herşeye rağmen umutluyuz çünkü ağzına bir parmak bal çalınarak geri gönderilecek çocuklar değiliz. Bütün bu cinayetlerin aydınlatılması için Toplumsal Bellek Platformu olarak, elimizden geleni yapacağız; siyasi cinayetlerin peşindeyiz!"

SİYASİ İRADE SORUMLU

Törene katılan Hrant Dink'in ailesinin avukatı Ergin Cinmen de bianet'e, "Açılmış göstermelik davalarla bu siyasi cinayetler aydınlatılamaz" dedi. Cinmen şunları söyledi:

"Hrant Dink cinayeti davasından, siyasi irade sorumlu. Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hala yargı önüne çıkarılamadı. Anayasa paketi hazırlayan hükümet, görevli memurların yargılanmasını izne bağlayan Anayasa'nın 129. Maddesinin son fıkrasına dokunmadı. Bu cinayetlerin hepsinin aydınlatılması lazım!"

BİRİNCİLİK "BİR MENDİL KÖMÜR" ÖYKÜSÜNE

Bu yıl altıncısı düzenlenen Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması'nda Alaaddin Kara, "Bir Mendil Kömür" isimli öyküsüyle birinciliğe; Macide Özcan "Bilye" isimli öyküsüyle ikinciliğe; Nazır  Şentürk ise "Zurnacı" isimli öyküsüyle üçüncülüğe layık görüldü.

Mansiyon alan eserler ise şöyle:

"Dirlik" -  Şahsene Camız

"Dokuz Sultan Tepesi"  - Bedi Gümüşlü

"Kayıp Vicdan" - Hasan Çolak

"Kar Yangını" - Sami Özbil

"Kumandan Beni Yemen'e Gönder" - Sultan Su Esen

"Babamın Karısı" - Nesrin Göçtürk Kaya

"Canlı Çuval"  - Atiye Güner Tümüklü.(SP/EÜ)

 

Semra Pelek

İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu. Gazeteciliğe 1998’de Milliyet‘te başladı. Sırasıyla Deutsche Welle radyosu (Bonn), Sabah gazetesi, Tempo dergisi, Akşam gazetesi ve bianet‘te çalıştı. Hrant Dink Vakfı yayınları ve Agos gazetesi kitap eki Kitap/Kirk editörlüğünü yaptı. Son olarak Milliyet gazetesinde politika editörü olarak çalıştı. Yazılarını semrapelek.com adlı blogunda yayınlıyor.

 

@#

MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

 

TOPLUMSAL BELLEK PLATFORMU'NA DESTEK

Hani Toplumsal Bellek Platformu'na Destek Verecektiniz.?

Toplumsal Bellek Platformu, siyasi cinayetlerin etkin şekilde araştırılması için Araştırma Komisyonu kurulması konusunda TBMM'den destek sözü almıştı. Ancak aynı meclis, CHP'li Ali Rıza Öztürk'ün teklifini reddetti. Canan Kaftancıoğlu ve Özgür Mumcu buna tepkili...

Toplumsal Bellek Platformu sözcülerinden gelini Dr. Canan Kaftancıoğlu, siyasi cinayetleri etkin şekilde araştırılması için bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması teklifinin kabul edilmemesine tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, 6 Nisan'da Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün sunduğu teklifi, CHP, Barış ve Demokrasi Partisi grupları, Demokratik Sol Parti (DSP) ve bağımsız bazı milletvekilleri desteğine rağmen Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP oylarıyla reddedilmişti.

Komisyon kurulması yönündeki talep yakınlarını siyasi cinayetlerde yitiren ailelerin oluşturduğu Toplumsal Bellek Platformu'ndan gelmişti.

DESTEK SÖZÜNÜZ NEREDE KALDI.?

11 Şubat'ta Platform üyeleri, başta TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül olmak üzere, Mecliste birçok parti yetkilisiyle görüşmüş, söz konusu cinayet dosyalarında öncelikle zamanaşımını kaldırılması ve konuların aydınlatılması için de araştırma komisyonu kurulmasını talep etmişlerdi ve önemli sözlü vaatler de almışlardı.

Konuyu, NTV'de Canlı Gaste programını sunan gazeteci Can Dündar ve Uğur Mumcu'nun oğlu Özgür Mumcu da yeniden gündeme taşıdı.

CANAN KAFTANCIOĞLU CANLI GASTE'DEYDİ

Bu görüşmelerde bulunan bir kişi de, 11 Nisan 1980'de öldürülen TRT muhabiri Ümit Kaftancıoğlu'nun gelini Dr. Canan Kaftancıoğlu idi. Canan Kaftancıoğlu, dün akşam (8 Nisan) Can Gaste konuğuydu.

KOMİSYONLARIN ETKİNLİĞİNİ MECLİS SAĞLAYACAKTI

Dündar, AKP milletvekilleri ve komisyon üyelerini programa davet ettiklerini ancak bu konuyla ilgili konuşmak istemediklerini ifade etti; "Muhtemelen onlar da söz verdikleri bir şeyi yapmamanın verdiği mahcubiyetini yaşıyorlar" dedi.

Kaftancıoğlu, AKP grubunun "Meclis araştırma komisyonun süresinin yetersizliği ve yetkilerinin sınırlılığını" gerekçe göstererek ve komisyon kurulsa bile bu haliyle bir sonuç elde edilemeyeceğini belirterek teklifi reddettiğini söyledi; "Böyleyse bile bunu değiştirmesi gereken yine Meclis'tir" dedi.

Dündar ise, bunun pek inandırıcı bir gerekçe olmadığı, geçmişte çok etkili Araştırma komisyonu faaliyetleri ve bu faaliyetlerden çıkan raporlar bulunduğunu ifade etti.

MUMCU: UĞRAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Birgün gazetesi yazarı Özgür Mumcu da, bugünkü "Ölülerimizi savunma yetkisi" başlıklı yazısında, "Biz bundan sonra kimse öldürülmesin diye uğraşmaya devam edeceğiz... Ölülerimizi savunma yetkisi vermeyen irade kimin iradesidir?" diye yazdı.

KAFTANCIOĞLU VE GÖKTEPE ANILIYOR

Ümit Kaftancıoğlu, yarın akşam (10 Nisan), saat 19.00'da, Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenecek bir törenle anılacak. Yine yarın, gazeteci Metin Göktepe'nin doğum günü dolayısıyla Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, sahiplerine verilecek. (EÖ)

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

 

 

 

SAYIN ÜMİT KAFTANCIOĞLU İLE.

Çocuk yaşta da olsam bir hafta evimizde ağırlaşmış olmanın gururu ile saygıyla anıyorum.

Hayati kardeşim yeğeni. O bilir bizim ailevi ilişkimizi iyi bilir.

Bir kitap yazacak. Babamın bilgisine ihtiyaç var.

Eğitim enstitüsü mezunu bir öğretmen köylüm. Ümit hocam,  babam 5 veya 6 gün bizim evde konuştular. 12 yaşında bir çocuk olmama rağmen unutmam. Saygı ve hürmetle anıyorum. Hanak'taki anmada katılımcılara başarılar diliyorum.

Gürsel Yılmaz

 


@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış @#Have your say.Give us feedback.

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Nisan.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ okkesb@turkfreezone.com

 

 

 

Diğer Haberler

  • TOPRAKLARIMIZ SATILMAMALI
  • SELOCAN & SELAHATTİN DEMİRTAŞ ve SİYASET
  • DEPREMDE YIKIMIN SUÇLUSU KİM.?
  • YENİ TÜRKİYE FİYASKOSU, K9 KADAR FAYDA YOK
  • BU ÜLKEDE HEM SOLCU, HEM ERMENİ OLMAK.!
  • *VATANDAŞLIK VERİLİRKEN, VATAN DA VERİLİYOR.!*
  • LAİK DEMOKRATİK CUMHURİYET
  • *SİYASETİN ANADOLU FIRTINASI OSMAN BÖLÜKBAŞI*
  • İSKİLİPLİ ATIF'IN OSMANLI SİCİLİ DE BOZUKTU.!
  • 126 EMEKLİ BÜYÜKELÇİMİZİN KAMUOYU DUYURUSU
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP