PİSAGOR 8.SINIFTA BÖYLE ÖĞRETİLİYORSA.!

2020-2021 Ders Yılında MEB Tarafından Dağıtılan 8.Sınıf Matematik Ders Kitabı Önüme Düştü. Merakımdır, Öne Geometri Konularına Bakarım.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

PİSAGOR 8.SINIFTA BÖYLE ÖĞRETİLİYORSA.!

2020-2021 Ders Yılında MEB Tarafından Dağıtılan 8.Sınıf Matematik Ders Kitabı Önüme Düştü. Merakımdır, Öne Geometri Konularına Bakarım.

Ne kadar kuşa döndü, kaosa çevirmek için daha ne tuzaklar kurdular, merak ederim.

Ziya Selçuk 2004 yılında eğitimin başına getirildiği zaman, Fetöcü Hüseyin Çelik bakandı, ilk açıklaması “Geometrinin ne gereği var?” olmuştu.  O günden beri Geometri konuları ne kadar ötelendi merak ederim, 5.sınıftan 8 sınıfa uçtu, ama hiç çizim yok!  Pergel - cetvel - iletki çocukların çantalarında 16 yıldan beri aksesuar gibi hiç açılmadan gidiyor geliyor.

Bu seneki 8.Sınıf Matematik kitabını Kök yayıncılık basmış. Önce sevindim, benim okulöncesi eğitim kitaplarımı basan yayınevidir. Sahibi Matematik öğretmenidir, Karadeniz şehirlerinde 1980 öncesi TÖBDER yöneticiliği yapmıştır. Matematik nasıl öğretilir ya da Pisagor ilk hangi sınıfta nasıl öğretilir, bunları bildiğini var sayarım. Sevincim yarım kaldı.

2018-2019 ders yılından itibaren beş yıl süreyle kullanım onayı almış, basılmaya devam eden bir kitap. Yayınevi sahibi Matematik öğretmeni olduğu halde Pisagor hakkında bakın nasıl bilgi veriliyor.?

58.sayfa, 2.Ünite, “Kareköklü İfadeler ve Veri İşleme” başlığı altında hakkında bir paragraf yazı yer alıyor, ancak cümleler birbirinden kopuk, anlamlı bağlantı kurulması çok zor. Bu sınıfta ileride ele alınacak üçgenlerin kenar uzunluklarının hesaplanmasıyla ilgili bile değil. Paragrafta anlatılan tartışmalı konu ise burada oldukça gereksiz, dikkat dağıtıcı ve konu dışı. Paragrafa tartışmalı bir konuyla giriyor, sonunda ise Hippasus’un Pisagor’un o iddiasını çürüttüğünü söyleyerek bitiriyor; bu anlatım bu yaş çocuğuna göre değildir, bilim felsefesinin konusudur.

 Henüz Pisagor ile tanıştırılan öğrencinin kafasında bir çok şüphe bırakacak şekilde muğlak anlatımlı bir metin çocuğun önüne asla konulmamalıdır, öğrencinin kafası karışır.

Matematik kitabında kabul edilemez ikinci muğlaklık yine Pisagor’un fotoğrafının altında görülüyor. Pisagor’un yaşadığı yıllar iki değişik tarihte gösteriyor, biri ya da diğeri…

Resim altı: “Pisagor, MÖ 569-475 ya da MÖ 580-500”

Tarih olarak muğlaklık akla ziyandır, kafa karıştırır. Öğrenci hangisini aklına yazacak.? Matematikte böyle muğlaklık kabul edilebilir değildir. 

Bir sınavda sorulsa öğrenci hangisini yazacak.?

Öğrenciye bu kadar eziyet günah değil mi.?

Çocuk bu kadar şaşırtılır mı.?

Matematik, bilim adamlarının kesinleşmiş teorilerinin öğretildiği derstir, yoksa antik dönemde matematikçiler arasındaki yaşanmış tartışmaların anlatıldığı ders değildir.  

 


Doğru tarih hangisi acaba diye merak edip ansiklopediye baktım, başka bir tarih çıktı karşıma:

PİSAGOR, MÖ 570 – 495

Bir kere daha çocuk şaşıracaktır. Bilgiye erişime güveni kalmayacak. Aklı bu kadar çok karıştırılan çocuklar nasıl zıvanadan çıkmasın!

Çocuklara ne kötülük yaptığımızın farkında değiliz. Okulda zihin terörü demiştim yıllar önce, ne kadar doğru tespit etmişim meğerse.

2020-2021 ders yılında MEB tarafında öğrencilere dağıtılan 8.Sınıf Matematik (Kök Yay) kitabında maksat matematik öğretmek değil çocuğun kafasını bulandırmak olmuştur.

Burada Pisagor gibi Geometrinin en temel teoremini (Bir dik üçgende iki kısa kenarın karelerinin toplamı uzun kenarın karesine eşittir) bulan bilim adamını bulandırmak çocuğun bilime ve bilim adamlarına olan güvenini de sarsacaktır. Pisagor’un şahsında burada bilime ve bilim adamlarına karşı yapılmış örtülü saldırı söz konusudur.

Kim veya hangi bilim kurumu bugün bu saldırıya karşı göğsünü siper edebilir ki. Acizliğimizin geldiği son göstergedir. Milli Eğitim Bakanını istifaya davet etsek etmez, o bir seçilmiş değil atanmıştır.  O zaman Sayın Cumhurbaşkanımızdan istiyoruz, Pisagor üzerinden bilime yapılan bu saldırıya fırsat verdiği için Ziya Selçuk’u görevden almasını istiyoruz.

Böyle matematik kitabı, böyle geometri olmaz. Bunlarla ancak dünya sonuncusu oluruz. Yazıktır ülkemize, yazıktır nesillerimize.

Mahiye Morgül 21.1.2021

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul -- Mart.2021 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

 

Diğer Haberler

  • GELENEKSEL PERPA ŞİİR GÜNLERİ
  • DÜNYA ANADİL GÜNÜ & BİLİNMEYEN DİL KOMEDİSİ
  • GÖNLÜMDE AÇAN AKÇİĞDEM
  • SERKAN BAYER RESİM SEVERLERLE BULUŞUYOR.!
  • 100.YIL PLATFORMU *CUMHURİYET VE KADIN* ETKİNLİĞİ
  • 100.YIL PLATFORMU ÖĞRETMEN KONFERANSI
  • DOKUN ve BAK
  • DARÜŞŞAFAKA ÖĞRENCİLERİ “J.U.C. AWARDS” dan 13 ÖDÜL ALDI
  • CAHİT ARF ve YAPAY ZEKÂ
  • EHLİBEYT VAKFI İFTARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP